Gazdaság

2017.12.20. 16:15

Az építészet: félig művészet, félig tudomány

Az építészet egy olyan tevékenység, amelynek során létrehoznak épületeket, intézményeket, hivatalokat, esetleg lakóházakat, családi házakat. Természetesen minden épülettípust, amelyet el tudunk képzelni, építészek hoztak létre.

Az építészet egy olyan tevékenység, amelynek során létrehoznak épületeket, intézményeket, hivatalokat, esetleg lakóházakat, családi házakat. Természetesen minden épülettípust, amelyet el tudunk képzelni, építészek hoztak létre.

Nem egyedül, ugyanis az építésznek számos segédje, illetve más építészeti szakemberek közreműködése is elengedhetetlen a kívánt eredmény eléréséhez. A művészet tágabb értelemben minden olyan alkotói jellegű tevékenység, amely során teremteni akar valamit, és ezt érzékszervekkel felfogható módon teszi meg.  A legtöbb kulturális jellegű örökségünk mind művészeti eredetű, gondoljunk a kerámiákra, a sok edényre, eszközre, amelyek a régi népi hagyományokat, szokásokat mutatták meg a mai világnak. Számos kormeghatározási módszerhez elengedhetetlen az onnan megmaradt emlék, főleg, ha eltemetett épületekről van szó. Nem ritka ugyanis, hogy a régészek edények helyett egy egész városra bukkannak az ásatás során. A piramisok felfedezése az ásatások során részletes betekintést engedett az egyiptomiak kultúrájába, a hagyományaikat, a szokásaikat, az írásukat, a temetkezési szertartásukat. A kultúrának mindig is társadalomformáló jellege volt, segített a hovatartozást, az összetartozást megerősíteni, így sikerült kialakítani mindenhol egy egységes nemzettudatot. Később is meghatározóvá váltak számos döntésben, milyen kultúra jellemezte az adott népcsoportot. A művészet a szobrokon és festményeken keresztül eszméket hirdetett, amely megint csak egy olyan felfogás, amely több emberre, korszakra kihatott, és ennek jegyében formálódott a világ. A legfontosabb építőköve a művészetnek a szépérzék, az esztétika, amelynek szükségessége kifogásolhatatlan az építészetben is. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott épület milyen benyomást kelt az emberben. Egy templomnak letisztultnak, belül díszesnek kellett lennie, a bazilikák monumentalitása pedig létfontosságú volt a jelképesség miatt. Az oszlopok díszítései mind-mind olyan, már szobrászati képességekre vallott, amely akkoriban ténylegesen alapját képezte az építészetnek. A kastélyok építtetése is nagy feladat volt az építészmesternek.

A mai világban az építész ugyanúgy tervez, kivitelez, azonban többféle szakember létezik, aki ebben a munkában a segítségére van. A mérnöki, tehát fizikai-matematikai háttértudás és alkalmazás elengedhetetlen egy épület megépítésében, hiszen a stabilitás hiánya, a pontatlanságok életveszélyesek lehetnek. A mérnök a tervezés és kivitelezés embere, a fejlesztések is hozzá kötődnek, ami megkívánja a modern világban a számítógépes tervezést is. Így a mai építészmérnök, építőmérnök, lakberendező is számítógépeken tervezi meg a ház alaprajzait, persze a papíron való vázolásra szükség van a mai napig is.

Zalaegerszeg városa erősen egyházi jellegű, ezt jól mutatja az is, hogy számos templomot találunk ott, de múzeumokat, egyéb intézményeket is megtekinthetünk a városban. Amennyiben a városba tervezne utazni, mindenképpen ajánlom a csodálatos építészeti remeket, az Arany Bárány szállodát, ahol értékes pillanatokat élhet át, és gyönyörködhet az építészet művészetében. A legjobb munkalehetőségeket is ebben a városban találhatjuk meg, a zalaegerszegallas.hu weboldalon könnyen megtalálja az önnek leginkább megfelelő munkát. Ha építőipari végzettsége van, akkor mindenképpen ajánlom a környéken való munkavállalást, hiszen legyen szó akár felújításról, egy jó szakemberre mindig szükség van.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!