későn indult be

2019.07.26. 13:03

Enyhén növekvő forgalomra számítanak a kempingek

A májusi esőzés és a hideg eleinte otthon tartotta a vendégeket. A júniusi nyár ígéretesnek tűnt, a július eleji kéthetes hűvös idő ezt felülírta, így a Balatonon csak a hónap közepén kezdődött igazán el a szezon.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

„Enyhén növekvő bevételekre és vendégforgalomra számít a Magyar Kempingszövetség az idei szezon eddigi tapasztalatai alapján” – közölte Kisgyörgy Borbála elnök.

Idén májusban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására munkacsoportot állítottak fel, amelynek feladata, hogy kidolgozza a kempingek minősítési kritériumrendszerét, és a minősítés módját – emlékeztetett a szövetség elnöke.

„A kempingek versenyképességének megőrzése külső forrás nélkül lehetetlen” – hangsúlyozta Kisgyörgy Borbála, és hozzátette: az idegenforgalmi-, és iparűzési adóbevétel miatt

a kistelepülések számára létfontosságú bevételi forrás egy-egy kemping fennmaradása, de ez fontos a helyi munkaerő foglalkoztatása, illetve a törzsvendégek magtartása szempontjából is.

Eddig a kempingek nem tudtak pályázati forrásokhoz jutni, ahogy a most futó energetikai pályázati lehetőség feltételeinek is nehéz megfelelniük.

Arról, hogy 2020. január 1-jétől már a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi és egyéb szálláshelyek, így a teljes szálláshelyszolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat majd forgalmi statisztikai adatot, Kisgyörgy Borbála azt mondta: ez minden bizonnyal komoly többletkiadást jelent majd, de még nem tudják pontosan, mekkorát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén az első öt hónapban 37 ezer vendég 160 ezer vendégéjszakát töltött kempingben országszerte, ami 10,6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A szállásdíjbevételek január-májusban bruttó 512 millió forintot tettek ki a kempingekben, ami közel 3 százalékos emelkedést jelent. Tavaly egész évben 7 százalékkal 3486 millió forintra nőttek a kempingek szállásdíjbevételei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!