Fogyasztóvédők

2019.08.07. 11:34

Ez lenne az ideális befektetés? A válasz az alacsony kamatokra? Hol van a kutya elásva?

Újabban egyre aggasztóbb méreteket ölt a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások miatt a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózathoz fordulók száma.

Ez az a pénzügyi termék, amit most kézzel-lábbal próbálnak eladni az alkuszok, és tukmálják szinte mindenkire, akire csak tudják. Nem csoda: az alacsony alapkamat miatt a bankbetétekre igen alacsony kamatokat kaphatunk, és az állampapírok hozamai sem annyira látványosak, mint akár csak pár évvel ezelőtt. Vajon tényleg jobban járunk, ha unit-linked biztosítást kötünk?

Az irodahálózat ügyfeleinek panaszaiból kiindulva ez egyáltalán nem tűnik okos döntésnek. Szóban persze minden szép és jó, gyakran csak a papírok aláírása után derülnek ki az árnyoldalak: magas költségek, távolról sem biztos hozam, brutálisan alacsony visszavásárlási érték hosszú éveken át.

Sokszor hallani, hogy a unit-linked biztosítás egyesíti magában a vegyes életbiztosítások (kifizetés halálesetkor vagy a szerződés lejártakor) és a befektetési alapok által kínált előnyöket. Első látásra valóban sok a hasonlóság. A unit-linked biztosítás viszont jellemzően hosszútávra szóló, a visszavásárlás sajátosságai miatt nehezen készpénzzé tehető, befektetési elemet is tartalmazó biztosítás, és a hozzá kötődő ügyfélköltségek is jelentősen különböznek a befektetési alapok költségeitől.

A fő baj: a legtöbben csak az értékesítő szóbeli elmondására hagyatkoznak. Minimálisra lehetne szorítani a problémát, ha a szerződés megkötése előtt mástól is kérdeznének az emberek. Például a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat tanácsadóitól. Teljesen ingyen! Hiszen a független szakértőkkel átbeszélhetik, hogy nagyjából mit értett meg a fogyasztó az adott termékről, és tisztázhatják, hogy vajon tényleg olyan jó befektetés-e számára, mint ahogyan mondták.

Nem élünk álomvilágban! Mondhatnánk, hogy tessék elolvasni a szerződést, és akkor majd érteni fogják. A valóságban néha az irodahálózat tanácsadói is hosszasan bogarásszák ezeket a nyakatekert szövegeket, pedig az elmúlt években láttak már pár ezret. DE! Felvenni a telefont és beszélgetni, kérdezni, vagy bemenni az irodába és átbeszélni, és mindezt teljesen ingyen, igazán nem tűnik nagy áldozatnak, tekintve, hogy egy ilyen szerződés megkötése hosszú évekre meghatározó pénzügyi döntés lehet.

Különösen szomorú, amikor azt látni, hogy egy pénzügyi karrierjét épp elkezdő közeli barát, vagy családtag unszolására kötnek az ügyfelek befektetési egységekhez kötött életbiztosítást, és már a beszélgetés elején kiderül, hogy lényegében semmiről sem kaptak tájékoztatást, pusztán bizalmi alapon kötöttek szerződést. Nincs annál szomorúbb, mint amikor emberi kapcsolatok mennek rá egy elhibázott pénzügyi döntésre, pár tízezer forintos jutalékért cserébe.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársai éppen ezért mindenkit arra kérnek, hogy tegyenek egy lépést hátra, mielőtt aláírják a szerződést, hívják fel a tanácsadó irodát, írjanak, vagy látogassanak el személyesen, egy díjmentes, pártatlan beszélgetésre.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat nyíregyházi irodájában a pénzügyi szolgáltatások teljes spektrumát érintő kérdés vagy panasz esetén ingyenes segítséget kérhet.

Elérhetőségek:

Cím: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2. II. em.

Telefon: +36 30 650 1029 (ügyfélfogadási időben!)

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00

SZERDA: 10:00-16:00

CSÜTÖRTÖK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!