Babakötvény

2020.06.19. 12:02

6+1 fontos kérdés a Babakötvényről

Egyre több szülő ismeri fel, hogy sokkal könnyebb lesz majd a gyermekének önálló életet kezdeni, ha 18 éves korára lesz egy bizonyos összeg a zsebében, amellyel elindulhat a saját útján. A gyermekcélú megtakarítások kapcsán azonban számos kérdés felmerülhet – ezekre adunk most válaszokat.

Ha már időben elkezdünk félretenni gyermekünk jövőjére, azzal jelentősen megkönnyíthetjük az életét. Lesz ugyanis egy indulótőkéje, amiből finanszírozhatja a tanulmányait, a kollégiumát vagy az albérletét, de akár lakás-, bútor- vagy autóvásárláshoz is felhasználhatja.

A gyermekcélú megtakarítás egyik lehetősége a start-értékpapírszámlán elhelyezett Babakötvény.

Szinte biztos, hogy minden gyermeket tervező vagy nevelő személy hallotta már ezt a kifejezést, a termék működésével, eredményességével és feltételeivel kapcsolatban azonban akadhatnak kérések.

Jöjjenek tehát a Babakötvénnyel kapcsolatos leggyakoribb kérdések – és természetesen a válaszok.

1. Mi az a Babakötvény?

A Babakötvény egy fix lejáratú államkötvény. Ezt a start-értékpapírszámlára befizetett pénzzel vásároljuk meg.

A gyermekünk születése után járó, 42.500 forintos életkezdési támogatást is érdemes minél előbb Babakötvénybe fektetni, hogy gyarapodni tudjon az összeg.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy a támogatást átvezetjük a letéti számláról egy értékpapírszámlára, amelyet egyszerűen és díjmentesen nyithatunk. Ráadásul számlavezetési díjjal sem kell számolnunk.

2. Havonta mekkora összeget kell rászánnunk?

A megtakarítási forma legnagyobb előnye, hogy nincs meghatározva a befizetéseinknek sem az alsó határa, sem a gyakorisága.

Így tehát akkor sincs gond, ha 1-1 hónapban egyáltalán nem vagy csak 1-2 ezer forintot utalunk a számlára. De dönthetünk úgy is, hogy csak évente egyszer teszünk be egy nagyobb összeget.

A számlára egyébként nemcsak mi, szülők utalhatunk, hanem akár a nagyszülők és más rokonok is elküldhetik ide például a ballagásra szánt ajándék pénzt.

3. Mennyit kamatozik?

Babakötvény vásárlása esetén az állam 3 százalékos, infláció felett kamatot garantál minden évben.

Ha tehát egy adott évben 3,5 százalékos az inflációs ráta, akkor összesen 6,5 százalék kamat rakódik a megtakarításunkra.

A 3 százalékot azonban minden esetben megkapjuk, az alá nem mehet a garantált éves kamat.

4. Mekkora állami támogatás jár rá?

Az állam minden évben hozzáteszi a megtakarításunkhoz az éves befizetésünk 10 százalékát – elviekben. A gyakorlatban viszont a támogatás összege évente maximum 6 ezer forint lehet.

Az állami támogatás legmagasabb összegét tehát évi 60 ezer, vagyis havi 5 ezer forint befizetésével érhetjük el.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyerekeknek viszont ennek a kétszeresét biztosítja az állam. Ebben az esetben tehát az éves befizetések 20 százalékát, de legfeljebb 12 ezer forintot kapunk támogatásként.

5. Mikor és meddig férhet hozzá a gyermekünk a pénzhez?

A start számlán gyűjtögetett pénzhez gyermekünk kizárólag a 18. életévének betöltése után férhet hozzá.

Azonban ez csak akkor igaz, ha a számla megnyitása óta legalább 3 év eltelt. Ha tehát csak gyermekünk 16 éves korában indítjuk el a megtakarítást, akkor csak 19 évesen veheti majd fel a pénzét.

Fontos továbbá, hogy csak ő férhet hozzá. Mi, szülők még akkor sem vehetjük fel a Babakötvénybe fektetett pénzt, ha egy egészségügyi probléma vagy a munkahelyünk elvesztése miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülnénk.

Azt is jó, ha tudjuk, hogy ezzel a módszerrel csak a gyermekünk 18. születésnapjáig takarékoskodhatunk, azt követően ugyanis már nem fizethetünk be újabb összegeket és nem is kamatozik a bent lévő vagyon.

Épp ezért gyermekünknek a futamidő lejárta után érdemes mielőbb, de legkésőbb a 23. életévének betöltése előtt felvennie a pénzt – ezt követően ugyanis már megszűnik a jogosultsága.

A pénzt egyébként kizárólag egy összegben lehet kivenni, részletekben történő kifizetésre nincs lehetőség.

6. Mire használható fel az összegyűlt pénz?

Korábban csak meghatározott célokra – lakásra, továbbtanulásra vagy vállalkozás indítására – használhatták fel a fiatal felnőttek a start számlán összegyűlt pénzt.

Egy szabálymódosításnak köszönhetően ma már azonban teljesen szabadon döntheti el a gyermekünk, hogy mire költi el a vagyonát. A fentieken kívül tehát szánhatja akár világkörüli útra vagy autóvásárlásra is.

Ebbe szülőként nincs beleszólásunk.

+1. Hogyan gyűjthetünk még több pénzt gyermekünknek?

Mivel már havi 5 ezer forint befizetésével kimaxolhatjuk az állami támogatás összegét, ennél többet nem igazán éri meg Babakötvénybe fektetni. Főleg úgy, hogy még komoly anyagi válság esetén sem férhetünk hozzá a start számlán gyűjtögetett pénzhez.

Ha tehát havonta nagyobb összeget is tudunk áldozni a gyermekünk jövőjére, akkor jó ötlet lehet egy gyermekcélú életbiztosítást is indítani a Babakötvény mellett.

Fontos azonban tudni, hogy ennél az opciónál legalább a szerződéskötés utáni 2-3 évben nincs lehetőségünk szüneteltetni a befizetéseket, a minimum havi összeg pedig 8 ezer forint.

A termék hatalmas előnye azonban, hogy nincs fix, életkorhoz kötött lejárati ideje, tehát a gyermekünk a 18 éves kor betöltése után akár folytathatja is a gyűjtögetést a számlán.

Emellett a hozzáférhetőség sem korhoz kötött, ezért akár hozzá is nyúlhatunk ehhez a pénzhez, ha egy váratlan esemény miatt nagyon megszorulnánk.

További jó pont, hogy nem kötelező egyben kivenni az összegyűlt pénzt, hanem kisebb részletekben történő kifizetést is választhatunk.

Egyébként ez az összeg is szabadon felhasználható, viszont megmaradhat a szülői kontroll, tehát – ha akarunk, – beleszólhatunk abba, hogy mire megy el a pénz. Míg – ahogyan említettük – a Babakötvény esetében erre nincs lehetőségünk.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!