Agrárminisztérium

2021.12.05. 08:45

Fejlődik a tanya- és falugondnoki hálózat

A kormány célja a tanyagondnoki és a falugondnoki hálózat további erősítése, hiszen az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a számuk. Magyarországon jelenleg 1900 ilyen ellátórendszer működik, tavaly 212, idén pedig 155 új falugondnoki szolgáltatást jegyeztek be – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön, a Magyardombegyházán rendezett falugondnoki találkozón.

Az AM közleménye szerint Erdős Norbert elmondta, hogy a falugondnokok munkája sokrétű és nélkülözhetetlen a települések szempontjából. A falugondnoki és a tanyagondnoki szolgáltatás ugyanis egy olyan szociális alapszolgáltatás, amelynek célja, hogy az aprófalvak és a tanyasi lakott helyek intézményhiányból eredő hátrányait enyhítse, valamint az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokat nyújtson.

Kitért arra, hogy tavaly január elseje óta a 800 fő alatti, az idén év elejétől pedig a 1000 főnél kisebb településen is működtethető az ellátórendszer. Hangsúlyozta, hogy az idén a falugondnoki és a tanyagondnoki hálózat működtetésére már szolgálatonként évente több mint 4 millió forint támogatás jut.

Az államtitkár a 10 ezer fő feletti tanyás települések külterületeinek fejlesztésére szolgáló uniós LEADER programmal kapcsolatban kiemelte: a rendelkezésre álló források 2016 óta többször emelkedtek, a helyben meghirdetett pályázati felhívások keretösszegei országosan elérik a közel 66 milliárd forintot.

Ismertetése szerint a jelenleg is nyitott, tanyák víz- és energia-, valamint szennyvízkezelését szolgáló pályázati kiírás keretében eddig 2566 kérelem részesült támogatásban 10,48 milliárd forint összegben, amely több mint 2700 tanya korszerűsítését jelenti.

Borítóképünkön egy tanyagondnok munkában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!