Hajdú-Bihar

2011.03.19. 17:35

Nőnap után Debrecenben

<p>Debrecen - „100 év korszakai – korszakalkotó nők” címmel tartottak „megkésett nőnapot” a Kölcsey Központban szombaton.</p>

A nemzetközi nőnap 100. évfordulója alkalmából a női szerepek változásával, a nőket érintő új helyzetek sokaságával, a női érzelmek színes skálájával foglalkoztak a résztvevők.
A meghívottak között ott volt dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának tagja is.

 

A nők egyik leggyakoribb hibáj a másoknak való megfelelés kényszere


A karrier és magánélet összeegyeztethetőségét boncolgató kerekasztal beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a nők egyik leggyakoribb hibája a másoknak való megfelelés kényszere, holott csak saját maguknak kellene megfelelniük. Többen azt vallották, a gyermekvállalás nem hogy nem ártott a karrierjüknek, de inspirálta őket a munkában.

 

A nőknek a társadalomban nincs respektjük

 

Jakupcsek Gabriella úgy vélekedett: a 40 év feletti nők tele vannak energiával, azonban nincs lehetőségük kiteljesedni, nem tudják magukat képességeik szerint hasznosítani, mert a társadalombban nincs respektjük. Karafiáth Orsolya szerint nem „anyatípus” mindenki, nem kellene minden nőnél erőltetni a gyermekválallást. Gurmai Zita felidézte, milyen sokkot okozott környezetében, amikor 1988-ban férje maradt otthon 3 hónapig kisgyermekükkel. Pedig – tette hozzá – svédországi tapasztalatok igazolják, hogy jót tesz a gyereknek, ha az apával is szoros kapcsolatot alakít ki. HBN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!