Hajdú-Bihar

2011.04.09. 16:02

Debreceni Költészeti Fesztivál - 650 év 650 percben

<p>Debrecen - Az évfordulók különleges egybeesése jellemzi az idei Debreceni Költészeti Fesztivált.</p>

A cívisváros 2011-ben ünnepli mezővárossá válásának 650. évfordulóját, Tóth Árpád születésének 125. és Oláh Gábor születésének 130. évfordulóját. A jubileumi megemlékezések a költészeti fesztiválnak is hangsúlyos részét képezik.

Az ünnepségsorozat a Tóth Árpád Országos Középiskolai Versmondó Versennyel veszi kezdetét. Április 1-2. között a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban.

 

Nem csak az irodalomértő felnőtteket célozza meg

 

A Debreceni Költészeti Fesztivál programjaival nem csak az irodalomértő felnőtteket célozza meg, hanem komoly figyelmet fordít a tinédzserekre, huszonévesekre is, akik a színház vagy a zene révén kerülnek kapcsolatba költészeti alkotásokkal.

Április 11-én – a város napján – a kaposvári Csíky Gergely Színház művésze, Hunyadkürti György az elfelejtett költő, Oláh Gábor: Gyermekek forradalma című verses elbeszélését adja elő.

Áprilisi capriccio címmel a város általános és középiskolás diákjai szavalóversenyen mérik össze tehetségüket két napon keresztül, április 12-13. között a Kölcsey Központban.

 

Egyszerre hatszázötven diák szaval

 

Debrecenhez ezer szállal kötődő Tóth Árpád költő emléke előtt tisztelegve a város középiskolás diákjai nem mindennapi produkcióra készülnek. Egyszerre hatszázötven diák szavalja majd, Tóth Árpád: Április című versét a Kölcsey Központban, április 14-én. A Debrecen 650-650 percben rendezvényen a diákok nem csupán irodalmi alkotásokkal készülnek a költészet ünnepére, hanem saját képzési területük jellegzetességéből is adnak ízelítőt. Például: színházi előadások, kézműves bemutató várja a résztvevőket. Ezen a napon mutatkozik be Cegléd városa is, a látogatók akár a város kulináris titkaiba is betekintést nyerhetnek. Szabad ég alatt készül el a híres ceglédi laska.

a Társulat című televíziós műsorban országosan is megismert Koroknai Árpád és az Acoustic Galerry, debreceni költők megzenésített verseit adja elő április 14-én este a Kölcsey Központban. Az est érdekessége, hogy a Vigyem magam című sláger, Bényei József debreceni újságíró, kultúrtörténész, és költő, a Hajdú-Bihari Napló egykori főszerkesztőjének egyik versére íródott.

 

További információ:

Csikós Beáta

PR menedzser

Tel: 52/ 518- 409,

Mobil: 70/933-9915

[email protected]

www.fonixinfo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!