Hajdú-Bihar

2011.06.03. 16:10

Ezreket vertek át levélben Debrecenben

<p>Debrecen - Hirdetési újságokban otthon végezhető munkát ígért egy debreceni férfi, akit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. A férfi nem ismeretlen a hatóság előtt, mert hasonló okból már több eljárás folyt ellene – közölte pénteken Vezendi Jánosné rendőrségi szóvivő.</p>

Az őrnagy beszámolója szerint a 36 éves debreceni férfi ellen, a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya üzletszerűen elkövetett csalás vétség miatt indított eljárást, aki álláskeresők részére otthon végezhető munkát ígért. A hirdetésre jelentkezők néhány ezer forint befizetését követően egy csomagot kaptak, amely valós munkalehetőséget nem tartalmazott, csak tovább hirdetési-reklámozási lehetőséget biztosított. A gyanúsítottat az sem zavarta, hogy a rendőrség az elmúlt években hasonló csalások miatt már nyomozott ellene és társával szemben. Ezúttal új cég neve alatt folytatta tevékenységét annak ellenére, hogy különböző internetes oldalakon és fórumokon is lehetett olvasni a csalásról. Az ügynek jelenleg több mint ezer sértettje van. 

A férfi és testvére korábban egész Magyarországon adott fel hirdetéseket az említett "munkával" kapcsolatban. Az egyik ügyben a Debreceni Városi Ügyészség 2009 decemberében emelt vádat 12 ezer 678 rendbeli csalás miatt. A másik két ügyben tavaly áprilisában született vádemelés összesen 10 ezer 833 rendbeli csalás vétségével. HBN

 

Csalásra utaló jelek

– A hirdetésben nem szerepel a konkrét munka vagy azt csak pénz befizetése ellenében ismertetik

– A munkavállalás előtt különböző jogcímen kisebb, 5-10 ezres összeget kérnek

– Túlzottan magas jövedelmet tüntetnek fel olyan munkavégzésért, amely szakképzettséget nem igényel (borítékolás, e-mailezés, stb.)

– Az ajánlattevő nem tüntet fel székhelyet, regisztrációs számot vagy ezek az adatok nem lelhetők fel

– Több mint gyanús, ha kizárólag postafiók, mobilszám vagy e-mail elérhetőség szerepel.

– Ellenőrizze kivel áll kapcsolatban, hiszen a munkaügyi központokban bárki betekinthet a nyilvántartásokba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!