Hajdú-Bihar

2012.10.17. 17:46

A magyar zene óriásaira emlékeztek

Kaba- Tetétlen.A zene lelki táplálék, ami semmi mással nem pótolható.Lelki vérszegénységben él és hal, ki nem él vele- vallotta egykoron a 130 éve született Kodály Zoltán.

Kaba- Tetétlen.A zene lelki táplálék, ami semmi mással nem pótolható.Lelki vérszegénységben él és hal, ki nem él vele- vallotta egykoron a 130 éve született Kodály Zoltán.A 201 éve született Liszt Ferencre- aki1884. novemberében három hétig Zichy Géza gróf kastélyában Tetétlenen vendégeskedett és alkotott- és Kodály Zoltánra október 17-én Kaba, Tetétlen, Báránd és Sáp kisiskolásai Kabán a református templomban délelőtti ünnepi zenés áhítaton emlékeztek.Az áhítaton közreműködött igét hírdetve Sohajda Mihály református lelkipásztor, Pálmai Boglárka és Kun Rajmond énekes, Felvégi Béla zenetanár, aki Kodály Zoltán szerepét elemezte a XXI. századi magyar zenei életben.

Az áhítatot követően Kabáról 250-en gyalogosan- mint egykor a 73 éves Liszt Ferenc a fogadására Kabán megjelent tetétleniek tiszteletére tette- ellátogattak a Kabától nyolc kilométerre fekvő Tetétlenre.Az egykor szebb napokat megért Zichy kastély parkjában Felvégi Béla zenetanár a Liszt Társaság nevében köszöntötte a tanáraikkal érkezett gyermekhadat, Kun Rajmond Kodály erdélyi gyűjtéséből adott elő éneket, majd a jelenlévők elhelyezték a szeretet és megemlékezés koszorúit és virágait a közelmúltban kettétört matuzsálemi korú tölgyfát őrző Liszt kopjafánál.

A megemlékezések október 18-án Kabán az Általános Művelődési Központ négy tagiskolájából érkező kilenc csapat Kodály Zoltán műveltségi vetélkedőjével,az alapfokú művészeti iskolások műsoraival, rajzkiállítással folytatódnak. Koraeste az ÁMK Mácsai Sándor Művelődési Házában hangversenyt rendeznek Liszt és Kodály műveiből A tűz őrzői címmel.

A 18 órakor kezdődő hangversenyen közreműködik Sörés Ildikó zongoraművész, Papp Renáta énekes és Felvégi Béla zenetanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!