Hajdú-Bihar

2012.10.19. 11:53

Alig lesz hasznuk a tormán

Bagamér - Noha idén (vélhetően a nagy szárazság okán) a tormatermés mennyisége és minősége is elmarad majd a várttól, a termelők csalódottak az alacsony felvásárlási árak miatt.

Bagamér - Noha idén (vélhetően a nagy szárazság okán) a tormatermés mennyisége és minősége is elmarad majd a várttól, a termelők csalódottak az alacsony felvásárlási árak miatt.A tét nagy, hiszen csak Bagamérban mintegy 400 család foglalkozik e növény termesztésével.

Keveslik az árat

- Az első osztályú torma kilónkénti felvásárlási ára 250 forint, ami alig haladja meg a ráfordítási költségeket. A felvásárlók a nyomott árakkal azzal magyarázzák, hogy a nyugat-európai (meghatározóan német) piacokon mérsékeltebb érdeklődés mutatkozik a torma iránt - válaszolta a Napló érdeklődésére Orvos Mihály bagaméri polgármester, akinek a települését a tormatermesztés Mekkájaként emlegetik.

Nem véletlenül, hiszen az 1.200 hektárnyi országos termőterület 90 százaléka Bagamérban és a környező hét-nyolc településen található. A gazdák azt mondják, hogy (beleértve a másodosztályt is) 200 forintos kilónkénti átlagárral és 80 mázsás hozammal számolva jó, ha 200-300 ezer forintjuk marad egy hektáron, ennyi pénzért kínlódtak vele. Orvos Mihály elmondta, hogy bár november végére befejezhetnék a betakarítást, biztosan lesznek olyanok, akik inkább a földben hagyják a termést, és a jelenleginél magasabb felvásárlási árat várnak.

Ami jól tűrte

A napraforgó betakarítása befejeződött, ez jószerivel az egyetlen növényünk, ami jól tűrte a szárazságot. Erre utal a 2,5 tonna körüli hektárankénti termésátlaga. "A burgonya is a tárolókban van már. A vártnál kevesebb termett, frissen ízletes, jól fogyasztható, a minőségével azonban majd csak jövő tavasszal, a téli tárolást követően szembesühetünk" - tájékoztatta a Naplót Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója. A kukorica betakarítása a finiséhez ért (100 ezer hektárról már levágták a növényt), az öt tonna körüli termésátlag errefelé gyengének mondható, jó hír viszont a gazdáknak, hogy alig kell szárítani. Az őszi vetésűek alá a talajelőkészítés megtörtént, a vetésük ütemesen halad, a búza kivételével 90 százalékban már befejezték. Legfontosabb kenyérgabonánknál ez az arány 50-60 százalék; a búza számára a mostani optimális vetési idő. HBN-PA

Miből mennyi?

Hektárankénti termésátlagok (tonna) 

Kukorica: 5

Napraforgó: 2,5

Burgonya: 32

Cukorrépa: 50

Torma: 8  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!