Hajdú-Bihar

2012.10.16. 15:02

Csíkkal ünnepelték a századik évfordulóját Újiráz alapításának

Újiráz – Újiráz alapításának 100.évfordulóját ünnepelték a kis település lakói 2012. október 13-án és 14-én. A kétnapos rendezvény ünnepi szentmisével és emlékünnepséggel indult.

Újiráz – Újiráz alapításának 100.évfordulóját ünnepelték a kis település lakói 2012. október 13-án és 14-én. A kétnapos rendezvény ünnepi szentmisével és emlékünnepséggel indult.Szombaton délután a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar és a Szeghalmi Mazsorett együttes felvonulása nyitotta meg az ünnepséget, amit immár húsz éve, 1992 óta rendez meg a falu. Ezután a katolikus lakosság szentmisére vonult a templomba, ahol Dénes Zoltán, a falu Zoli atyája emlékezett meg a jeles évfordulóról. Ezt követően a templom előtti parkban Gajda Róbert, országgyűlési képviselő, a falu szülötte beszélt arról, milyen fontos, hogy az itt élők megőrizzék a száz telepes emlékét, tartsák példának kitartásukat, szorgalmukat, amivel a semmiből élhető falut építettek fel éppen száz évvel ezelőtt. Furák Károly polgármester folytatta az emlékezést, megemlítve azt a sajnálatos tényt, hogy Újirázon épp az idén szűnt meg az iskola. A beszédek után az emlékművek koszorúzása következett. A tisztelet koszorúi kerültek az első száz telepes emlékművére, az I.-II.világháború, és az 1848 és az 1956-os forradalmak áldozatainak emlékműveire.

Az ünnepség része minden évben, hogy ajándékkal köszöntik a falu újszülötteit, legidősebb lakosait, majd a jubiláló házaspárokat. A meghitt pillanatok után szórakoztató programok várták a népes közönséget, és Újiráz Dani papájának köszönhetően, idén is ingyen bográcsból mérték a pörköltet, amiből mindenki jól lakhatott.  A legnagyobb tömeget a Csík zenekar koncertje vonzotta. A hatalmas rendezvénysátor zsúfolásig telt a helyiekkel és a környékből idelátogatókkal. Hajnalig tartott a diszkó a Wan-Ted együttes közreműködésével.

Természetesen másnap is folytatódott az ünneplés a Körös parti falucskában. A messze földön híres irázi búcsú idén is többezer embert csalogatott a párszáz lelkes településre. Az önkormányzat udvarán elszármazottak találkozója volt, amihez nosztalgia zenét szolgáltatott Gál István zenekara, majd a Black Brass Band fúvószenei formáció.

HBN- B. Kiss Andrea

(Fotó: magánarchívum)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!