Hajdú-Bihar

2012.10.21. 10:19

Díszpolgári cím a forradalom ünnepén Nyíracsádon

Nyíracsád – A megemlékezésre október 19-én délután a helyi művelődési ház nagytermében került sor, ahol Sándor Edit, a művelődési ház igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket.

Nyíracsád – A megemlékezésre október 19-én délután a helyi művelődési ház nagytermében került sor, ahol Sándor Edit, a művelődési ház igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket. A zsúfolásig megtelt nagyteremben a Himnusz közös éneklését követően dr. Nagy János polgármester szívhez szóló gondolatokkal idézte az 56 évvel ezelőtti eseményeket és azok emberi, történelmi vetületét. - Nem fordulhat elő, és ne is forduljon elő soha többé, hogy erőszak, kegyetlenség, hazugság uralkodjék egy szabadságra született nemzet fölött. Köszönettel és hálával tartozunk a szabadság hőseinek, akik vállalták a fegyveres harcot az elnyomók és a megszállók ellen. Ezért naponta néztek szembe a halállal. Ez volt az ár, amiért odaadták a legnagyobb kincset, amit ember csak adhat: az életüket. Vállalták, ahogyan azt a Bibliából Jézus szavaként megtanulták: senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért – hangzottak a polgármester szavai.

Díszpolgári cím

A köszöntőt követően Kiss Józsefné pedagógus vezetésével az általános iskola tanulói egy képzeletbeli osztályterem hangulatát idézve elevenítették fel az 56 évvel ezelőtti eseményeket. A megdöbbentő és elgondolkodtató jeleneteket feszült figyelem kísérték a teremben. A diákok műsora után került sor a díszpolgári cím adományozására. Először Veres Istvánné alpolgármester dátumok, események, eredmények felidézésével követte nyomon dr. Katona Gyula munkásságát, aki nyugdíjba vonulása előtt 37 évig állt a település élén. A méltatást követően dr. Nagy János polgármester adta át a díszpolgári címet jelző oklevelet és az erre emlékeztető arany pecsétgyűrűt. A település egykori vezetőjének múltidéző, köszönő szavai után dr. Ujváry Zoltán emeritus professzor köszöntötte az ünnepeltet. HBN - KZE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!