Hajdú-Bihar

2012.10.16. 07:38

Jegyzet: Cigányló

Hamarosan a parlament elé kerülhet az új földtörvény, amely 2014 májusában lépne hatályba, és a sajtóhírek alapján számtalan változást hozhat. <a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Ratalics László jegyzete</a>

Hamarosan a parlament elé kerülhet az új földtörvény, amely 2014 májusában lépne hatályba, és a sajtóhírek alapján számtalan változást hozhat. Ratalics László jegyzeteTalán a legfontosabb, hogy csak az vehetne földet, illetve szerezhetne rá haszonélvezeti jogot, aki egyéni vállalkozóként, őstermelőként vagy családi gazdálkodóként van bejegyezve, mezőgazdasági tevékenységet folytat, és rendelkezik középfokú szakképesítéssel. Adott földet csak az vehetne meg, aki ingatlannal is bír annak közelében, s a középbirtokosoknak kedvezve megszabnák, mekkora lehet a legkisebb és a legnagyobb birtokméret.

A törvény persze csak a hatályosulása utáni földvásárlásokra vonatkozna, vagyis az Ángyán József volt államtitkár által kirobbantott ügyekre – miszerint olyanok kapják a földet, s vele együtt az igen bőkezű uniós támogatásokat, akiknek köze nincs az agráriumhoz, annál inkább a Fideszhez és a miniszterelnökhöz – nem szolgálna gyógyírként. S nyilvánvalóan itt van a kutya elásva: a Fidesz, vagyis inkább a párt egy bizonyos köre előbb betyárul kistafírozza önnön magát, majd a lehető legcinikusabb, mondhatnánk pofátlan módon beterjeszti a törvényjavaslatát, mintha tényleg a kis- és középbirtokosokat akarná helyzetbe hozni. De már nem dőlnek be nekik: előjött a cigányló a tengeriből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!