Hajdú-Bihar

2012.10.18. 11:57

Jól gazdálkodtak a szellemi tőkével Debrecenben

Debrecen -  Véget ért az a két éves kutatóegyetemi projekt, melynek során 118, köztük 21 fiatal csoport indított kutatási témát a Debreceni Egyetemen (DE). Öt területen (molekulatudomány; fizikai-, számítás- és anyagtudomány;

Debrecen -  Véget ért az a két éves kutatóegyetemi projekt, melynek során 118, köztük 21 fiatal csoport indított kutatási témát a Debreceni Egyetemen (DE). Öt területen (molekulatudomány; fizikai-, számítás- és anyagtudomány;egészség- és környezettudomány; molekuláris medicina; nyelvtechnológia és bioetika) belül részesültek támogatásban, munkájukat nemzetközi színvonalon végezve. A projekt elsődleges célját elérte, a DE továbblépett a tudomány nemzetközi prondján – hangzott el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Új rendszer

– A hárommilliárd forintnyi támogatás leghatékonyabb felhasználásához egy teljesen új struktúrát kellett kidolgoznunk. Így többek között meghatároztuk, mely kutatási területeken van potenciális lehetőség kiemelkedő eredmények elérésére, kialakítottunk egy minőségbiztosítási rendszert, ahol nem pályázati feltételként, hanem saját vállalásként külső szakértők véleményezik a munkát – hangsúlyozta dr. Fábián István, a DE rektora. – Reméljük, a számunkra nagyon fontos kutatóegyetemi státuszt továbbra is elnyerjük, s az előbbiek alapul szolgálhatnak a hasonló projektek lebonyolítására.

– Míg korábban jellemzően egy-egy kutatócsoport önmagában pályázott támogatásra, mostanára inkább az intézmények kapják a pénzt és belső mechanizmussal osztják szét – mondta dr. Fésüs László, a kutatóegyetemi program vezetője. Bizakodását fejezte ki, hogy más, eu-s és az ipari szférában kiírt támogatások megszerzésével az intézmény hosszú távon biztosítja jelenlétét a nemzetközi kutatás élvonalában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!