Hajdú-Bihar

2012.10.17. 17:35

Kevés az idő a szabályozók megalkotására

Debrecen -  Számos részlet vár tisztázásra a felsőoktatás átalakuló finanszírozása kapcsán; ehhez gyorsan meg kell alkotni egy olyan jogszabályi környezetet, mely Nyugat-Európában sok évtized alatt alakult ki – hangzott el a Magyar Rektori Konferencia (MRK) kétnapos ülésének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Debrecen -  Számos részlet vár tisztázásra a felsőoktatás átalakuló finanszírozása kapcsán; ehhez gyorsan meg kell alkotni egy olyan jogszabályi környezetet, mely Nyugat-Európában sok évtized alatt alakult ki – hangzott el a Magyar Rektori Konferencia (MRK) kétnapos ülésének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.Meg kell határozni az intézmények külső (piacról történő) finanszírozásának szabályait, a vállalati ösztöndíjak alapítását elősegítő adószabályokat, a piaci körülmények között történő közbeszerzést egyszerűsítését – soroltak néhány példát a MRK képviselői.

Elhangzott: a nagyobb, eddig stabil gazdálkodással rendelkező intézmények is eljutottak arra a pontra, hogy a további elvonás már a működésüket veszélyeztetné.

A jelenlévők több ponton reagáltak a kormány tagjainak előző napi beszédeire, nyugtázva, hogy az állam nem akar teljesen kivonulni a felsőoktatásból és emlékeztetve arra, hogy a MRK a finanszírozás lehetőségeinek kapcsán már eddig is tett javaslatokat.

Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora, mint a MRK egyetemi tagozatának elnöke általánosságban visszautasította Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azon kijelentését, hogy 10 milliárdos eu-s pénzeket nem jól költöttek el a felsőoktatásban, de megjegyezte: valóban vannak „anomáliák”.

 

Mezey Barna, a MRK elnöke hangsúlyozta: az önállóbb finanszírozáshoz nagyobb önállóságra lesz majd szükség az intézményi gazdálkodásban, mely jelenleg meglehetősen be van korlátozva. Szerencsére érzékelhető az elmozdulás a kormány szándékaiban ez irányba – tette hozzá.

 

A kormányzat azon elképzelésével, hogy növelni (megháromszorozni) kell a külföldi diákok számát a magyar felsőoktatásban, egyetértettek, azonban óvatosak voltak a számokat illetően: „iszonyúan nehéz” a toborzás, az egyetemek közti verseny mellett például diplomáciai vagy nemzetbiztonsági problémák is nehezítik azt. HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!