Hajdú-Bihar

2012.10.16. 18:50

Nanobusz Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény - Ezen a héten a megyébe, csütörtöktől Debrecenbe látogat az utazó interaktív kiállítás.

Hajdúböszörmény - Ezen a héten a megyébe, csütörtöktől Debrecenbe látogat az utazó interaktív kiállítás.A legmagasabb szintű tudást egyesíti, a jövőbe mutatást jelzi az interaktív nanotechnológiai busz, amit Böszörmény és Debrecen vezetése is üdvözölt kedden.

A tizenéves gyerekek általa ráéreznek a természet csodáira, s arra irányítja őket, hogy tudósokká, mérnökökké váljanak - fogalmazott a nanobuszt támogató General Electric innovációs igazgatója, Balázs László.

Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere mint egykori fizikatanár is megerősítette, hogy e tudományág szépségeit milyen nehéz megmutatni a tanórák keretében, a tanáron műlik, hogyan szeretteti meg.

Hajdúböszörményben háromezer diák csodálhatja meg a fizikai kísérletekbe beavató buszt.

Az utazó nanotechnológiai kiállítás ötlete két éve vetődött fel, mert Magyarországnak is szüksége van egy ilyen tájékoztató kamionra, és nem csak 3 napra, hanem évekig, hiszen kritikus szintre csökkent a természettudományos és mérnöki pályákra jelentkezők száma.

Később a Nemzeti Innovációs Hivatal, majd az ENF 2011 Európai Bizottságbeli szervezői is támogatták az ötletet, ezért az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet pályázatot nyújtott be egy utazó interaktív nanotechnológiai roadshow-nak a megvalósítására.

A nanobusz interaktív játékai

Önarckép

Leírás: „Nyomd meg a gombot és mosolyogj” (automatikus fénykép készül a látogatóról a nanobusz belsejének hátterével)

Nano-futópad

Leírás: „Érzékelni akarod, mekkora egy nanométer? Állj rá a futópadra és fuss. A futópad számlálóját úgy állítottuk be, hogy egy méter megtett távolság egy nanométernek, vagyis egymilliárdod méternek felel meg. A feladat: a látogatóknak együttesen le kell futniuk egy 1 milliméteres távolságot, de ilyen, nanométeres lépésekkel. A fönt elhelyezett kijelző összesíti a megtett utat, vagyis azt mutatja, hogy a látogatók összesen mekkora távolságot futottak le az egy milliméteres szakaszból. Ahhoz, hogy az egy millimétert megtegyék, összesen 1000 km-t kell futniuk. Ha akarod tudni, Te ehhez mennyit tettél hozzá, nyomd meg a futópad kijelzőjének bal oldalán található gombot, ezzel lenullázhatod a számlálót.”

Lepkék

Leírás: „Nyomd meg a középen található gombot! Mindkét lepke szárnyára kis mennyiségű alkohol cseppen, amit egy parányi szivattyú juttat oda. A kék (morpho) lepke színét fotonikus nanoszerkezetek adják, emiatt a szárnya barnás színű lesz ott, ahol érte az alkohol. Amikor az alkohol elpárolog, a lepkeszárny visszanyeri a színét. A barna lepke színe - amit pigmentek okoznak - nem változik az alkohol hatására.”

Brown-mozgás modell

Leírás: „Nyomd meg a gombot, hogy működésbe hozd a Brown-mozgást modellező szerkezetünket! A piros hasábok hatására mozgásba lendülnek a kis golyók, amelyek neki-neki ütköznek a sárga hengernek. Az ütközések hatására a sárga henger véletlenszerű cikk-cakkos mozgást végez. A gomb forgatásával változtathatod a kis golyók mozgásának a sebességét, vagyis a „hőmérsékletüket”.

Atomerő-mikroszkóp modell

Leírás: „Tegyél egy papírt az eszköz papírtartójába és óvatosan ereszd rá a tollat! Ha a letapogató szerkezet nem az alsó fémlemezbe mart pálya kezdőpontján állt, akkor először a fekete golyónál fogva mozgasd oda, azután ereszd le a tollat! A golyóval mozgasd végig a szerkezetet pálya mentén! A toll kirajzolja a papírra a letapogatott „atomok” (biliárdgolyók) elhelyezkedését.”

Lótusz-hatás elvén működő labirintus játék

Leírás: „Nyomd meg a gombot! Egy kis szivattyú vizet cseppent a labirintus elejére. Próbáld eljuttatni a labirintus végéhez a vízcseppet, amely úgy viselkedik ezen a szuperhidrofób felületen, mint egy üveggolyó! Ha nagyobb golyót akarsz, többször is megnyomhatod a gombot.”

Napelemes játék

Leírás: „Nyomd meg a gombot, hogy kigyulladjon a vitrinben lévő izzó. A kar segítségével az izzó fényét a különböző napelemekre irányíthatod. Bal oldalon ún. amorf – nem kristályos szerkezetű - szilíciumból készült napelemet helyeztünk el, középen egy egykristályos szilícium napelem van, jobb oldalon pedig egy polikristályos, vagyis sok apró kristályból álló szilícium napelem helyezkedik el. Láthatod, hogy a kristályos napelemek sokkal nagyobb teljesítményre képesek, mint az amorf szilícium napelem.”

Mágneses kukac

Leírás: „A labirintus alatt egy vékony sodronyhoz erősített mágnest találsz. Ennek segítségével próbáld a „kukacot” végigvezetni a labirintuson, úgy, hogy a mágnest hozzányomod a labirintus aljához! A „kukac”, ha ügyes vagy, engedelmesen követi a mágnest a labirintusban. A „kukac” nagyon apró, az atomok méreteit közelítő mágneses részecskéket tartalmazó lágy anyagból készült, ezért mágneses anyagként viselkedik. A kukacot a mágneses kölcsönhatás mozgatja, meglepően életszerű módon.”

Mágneses folyadék

Leírás: „A búra alatt látható edényben egy sötét folyadékot látsz, ami nem más, mint ferrofluid. Forgasd el jobbra az eszközön található gombot, és figyeld meg, mi történik a folyadék felszínével! A folyadék szintje a mágneses tér hatására kicsit megemelkedik, és a felszínéből fokozatosan, sündisznószerűen tüskék emelkednek ki.”

Solar kontroll

Leírás: „A busz tetején egy forgatható napelem található. Ezt láthatod is a kis képernyőn. A vezérlőkar segítségével változtathatod a napelem helyzetét. Mozgasd fel, le, jobbra vagy balra, így függőleges és vízszintes irányban is beállíthatod a napelem pozícióját. A mutató mindig az éppen termelt feszültségértéket mutatja, ami arányos a napelemre eső fény mennyiségével. Ha süt a Nap, próbáld meg ezt az értéket addig növelni, amíg csak lehet!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!