Hajdú-Bihar

2012.10.17. 13:38

Nézőpont: Őstermelők, zöldbárók

<em>Minél több érintettel beszélek, annál inkább az az érzésem, hogy a politikának sikerült az eddigieknél is jobban szembefordítani egymással a hazai agrárium szereplőit.</em> <strong>Petneházi Attila jegyezete.</strong>

Minél több érintettel beszélek, annál inkább az az érzésem, hogy a politikának sikerült az eddigieknél is jobban szembefordítani egymással a hazai agrárium szereplőit. Petneházi Attila jegyezete. Az új földtörvény tervezete kapcsán nagyüzemi vezetők némi malíciával arra emlékeztetnek, hogy "a törvényalkotó által hőn szeretett őstermelő valójában adójogi és nem agrárüzemi kategória", mire a családi gazdálkodók azzal tromfolnak, hogy "versenyképesség és birtokméret között legfennebb a zöldbárói körökben előszeretettel alkalmazott retorikában lelhető fel bármiféle összefüggés".

Kár, hogy az egymásnak feszülő érvek és ellenérvek jól érzékelhetően gyengítik, pedig akár erősíthetnék is egymást. Csak ahhoz az kellene, hogy ne egymás ellenében határozza meg a jogalkotó ugyanazon ágazat különböző szereplőit. Az őstermelő, a családi gazdálkodó és a nagyüzem soha nem voltak egymás szinonímái, hiszen (pestiesen szólva) egészen másra lettek kitalálva. Míg az egyiknek a szociálpolitika terén, a másiknak a versenyszférában osztottak lapot, ám ezt a klasszikus szereposztást a politikai szimpátia most felülírni látszik. Csak az a kérdés, mi lesz belőle? Isteni színjáték vagy Az ember tragédiája?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!