Hajdú-Bihar

2012.10.27. 19:22

Szűcs Sándorra emlékeztek Biharnagybajomban

Biharnagybajom - Szűcs Sándor kis diák volt még, amikor tudatosan ápolt ismeretséget kötött a Sárrét, a Nagykunság meg a Hajdúság, az előtte éltek nyelvén nevezve: a Három Föld népével, akik életre szólóan elkötelezték, hogy, a sárréti múltat, az itt élő, pusztuló, idő árjától sodort nép örökségének gondját hordozza.

Biharnagybajom - Szűcs Sándor kis diák volt még, amikor tudatosan ápolt ismeretséget kötött a Sárrét, a Nagykunság meg a Hajdúság, az előtte éltek nyelvén nevezve: a Három Föld népével, akik életre szólóan elkötelezték, hogy, a sárréti múltat, az itt élő, pusztuló, idő árjától sodort nép örökségének gondját hordozza.A Három Föld nagy tudósára, a Sárrét nevelőjére emlékeztek október 26-án, azon a tudományos konferencián, melyet Szűcs Sándor szépíró, néprajzkutató halálának harmincadik évfordulójára emlékezve szervezett az Önkormányzat, a Szűcs Sándor Emlékbizottság és a Tájkutató Díj Alapítvány dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fővédnökségével.

Az egész napos konferenciát ünnepi műsorral köszöntötték Biharnagybajom kisiskolásai, majd tizennégy előadó emlékezett a Sárrét nevelőjére, az egykori Sárréti Népfőiskola igazgatójára, a helyi közélet kiemelkedő személyiségére. Az előadások áttekintették a Három Föld tájértelmezését, a Bihartordai népfőiskola helyét és Szűcs Sándor munkásságát a szabadművelődési mozgalomban. Az előadók megvizsgálták, hogy mit jelent a ma embere számára Szűcs Sándor népfőiskolai tevékenysége, mit üzennek a népi demokrácia korában írt levelei. Bemutatták a muzeológus és múzeumszervező munkásságát, a karcagi múzeumban töltött éveit, Békés megyei néprajzi kapcsolatait, a népmese feldolgozásait és falucsúfolókról írt könyveit.

A puszta utolsó krónikása címmel Túrkevén újonnan kiadott könyvéről tudományos értekezés hangzott el, bemutatták a Szűcs Sándor és Dorogi Márton barátsága, a Szűcs Sándor élete és munkássága valamint a Hasznos minden porcikája címmel közelmúltban megjelent kiadványokat. Szűcs Sándor egykori barátai, munkatársai és családtagjai személyes hangú visszaemlékezéseit, Galánfí Andrásék verses-zenés műsorát nagy érdeklődéssel hallgatta a konferencia közönsége, Tájékoztató hangzott el a szülőfalu emlékápoló munkájáról és terveiről, majd bejelentették, hogy 2013. október 23-ig, Szűcs Sándor 110. születésnapjáig rendezvény sorozattal, életmű kiállítással tisztelegnek a Három Föld néprajztudósa emlékének Biharnagybajomban, Püspökladányban és Karcagon.

Az egész napos konferencia a kora esti órákban Szűcs Sándor egykori- az Önkormányzat által erre az évfordulóra felújított - lakóházánál koszorúzással és a posztumusz megítélt Pro- Regio Bihar emlékplakett átadásával, valamint a helyi Népdalkör műsorával zárult.

HBN- Péter Imre

 

Képeinken: Egykori lakóházánál koszorúkkal emlékeztek a Sárrét tudósára Dr. Matolcsi Lajos adta át Pro- Regio Bihar emlékplakettet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!