Hajdú-Bihar

2012.11.01. 16:16

„Átállítás” és egyéb teendők a műtét előtt

Hajdú-Bihar - Legutóbbi szakembertelefonunk alkalmával prof. dr. Fülesdi Béla, klinikai centrumelnök-helyettes, az Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Tanszék vezetője válaszolt olvasóink kérdéseire.

Hajdú-Bihar - Legutóbbi szakembertelefonunk alkalmával prof. dr. Fülesdi Béla, klinikai centrumelnök-helyettes, az Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Tanszék vezetője válaszolt olvasóink kérdéseire.A beszélgetések során szó esett az altatás előtti teendőkről, a meglévő betegségekhez (pl. magas vérnyomás, szívbetegség, trombózis stb.) igazított terápiákról.

Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze olvasóinknak.

 

Egy szem altató

– A műtétek előtt általában mindenki szorong, aggódik, ezért már az előzetes konzultációk során javasolni szoktuk, hogyan készüljenek fel a beavatkozásra, hogy mérsékelhessék a szervezetükre ható stresszt. Ajánlott például a műtét előtti este egy altatót bevenni, hogy a beteg ne legyen kialvatlan – kezdte a szakember. Elmondta, a leggyakoribb kérdés általában az, hogy vegyék-e be a korábban szedett gyógyszereket. – Ez főleg a cukorbetegeknél izgalmas kérdés. Esetükben ugyanis, ha nagyobb műtét előtt állnak, akkor a tablettáról át kell állítani őket az inzulinra, ezért nekik néhány nappal korábban be kell feküdniük ehhez a kórházba. Ha valaki például magas vérnyomásra szed többféle szert, akkor a műtét előtt egyetlen korty vízzel kell bevennie azokat – részletezte Fülesdi Béla, megjegyezve: a szív és érrendszeri betegségben szenvedők esetében is át kell állítani a gyógyszereket, hogy azok a műtéti beavatkozáshoz igazodjanak.

Olcsóbb, biztonságosabb

– A véralvadásgátlót (például Syncumart) szedőket át szoktuk állítani heparinra. Ez azért fontos, mert ha műtét közben jelentős vérzés lépne fel, akkor a heparinnak van gyorsan ható „felfüggesztő szere”, amit szükség esetén azonnal be lehet adni a páciensnek. Ám ez az átállítás csak tervezett műtéteknél lehetséges - hívta fel a figyelmet az aneszteziológus. Elmondta, nem tervezett, azaz akut beavatkozások során, ha jelentős vérveszteség van, akkor különböző vérkészítményekkel, mint friss fagyasztott vérplazma, vérlemezke koncentrátum stb. tudják csillapítani a vérzést. Ezek sokkal drágábbak, ezért amikor lehet, akkor az olcsóbb és biztonságosabb heparinra való átállítást alkalmazzák. Az átállításokkal kapcsolatban aláhúzta: a betegeket a kórházban a műtét után vissza is állítják a megszokott gyógyszereikre.

Könnyű étel és víz

A felkészülésről szólva kiemelte, a műtét előtti napon nehezen emészthető ételt már nem szabad fogyasztani, mert a lélegeztető cső behelyezésekor „visszajöhet”. Sőt a beavatkozás előtt két órával már csak kis mennyiségű tiszta folyadékot (vizet) szabad fogyasztani. ?

HBN-FÁ

 

Fájdalomcsillapítás: két módszer

– A műtéti fájdalomcsillapításnak alapvetően két fő módszere van, az altatás vagy a helyi érzéstelenítés. Az altatás során kábító típusú, fájdalomcsillapító és izomlazító szereket juttatunk a beteg szervezetébe, a beavatkozás előtt pedig egy lélegeztető csövet vezetünk a szervezetébe, hogy a műtét alatt azon keresztül történjen a teljes lélegeztetés illetve az altatógázok adagolása. Előfordul különböző veleszületett izombetegségeknél, hogy nem használhatunk altatógázt, mert az izom összerándulásokat okoz a páciensnél, ezért esetükben vénásan adagoljuk az altatót és a többi kábító és fájdalomcsillapító szert - magyarázta prof. dr. Fülesdi Béla. Az aneszteziológus kitért a másik lehetőségre is: ennek során az idegek működését blokkoljuk, a műtéti területnek megfelelően. Ennél az eljárásnál két lehetőség van, vagy az adott ideggyököt vagy a gerincvelő egy részét és az abból kilépő ideget bénítjuk a műtét idejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!