Hajdú-Bihar

2012.11.27. 08:18

Érdekességek a mai napról: 11.27.

24 éve ez a Véradók Napja. 1988. 11. 27-dikén javasolta A Magyar Vöröskereszt legyen november 27-e lett a Véradók Napja, amit azóta ünnepelünk. Azért esett erre a napra a választás, mert először 1954-ben november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

24 éve ez a Véradók Napja. 1988. 11. 27-dikén javasolta A Magyar Vöröskereszt legyen november 27-e lett a Véradók Napja, amit azóta ünnepelünk. Azért esett erre a napra a választás, mert először 1954-ben november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.311 éve gszületett Anders Celsius svéd tudós, asztronómus, akinek hőmérsékleti skáláját ma is használjuk. Az általa bevezetett hőmérsékleti skálát a mai napig használjuk, amelynek 0 pontját a jég olvadáspontja határozza meg. A másik fix pont a víz forráspontja, amelyhez a 100 C értéket rendeljük – pontosabban egy üvegcsőben forrásig hevítette a vizet, és a mellé szerelt mérőlécre húzott egy vonást, majd amikor fagyni kezdett a víz oda húzott egy másik vonást, a kettő közti részt pedig 100 egyenlő részre osztotta. (meghalt: 1744) A hőtágulásnak nagy a szerepe, mert képzeljük el, hogy tavasszal pontosan lefektetnek egy sínpárt, ami télen nem ér végig két pont között, vagy egy hidat felavatnak tavasszal, nyárra pedig felpúposodik.

198 éve született Gábor Áron, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje, Bereck, Erdély 1814. november 27. – 1849. július 2.

117 éve alapították a Nobel-díjat. Alfred Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg körülbelül egymillió svéd koronát (körülbelül 30 millió forintot, illetve 115 ezer eurót) kiérdemli. 1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészül a Közgazdasági Alfred Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank (Sveriges Riksbanks) kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-Emlékdíjnak nevezik, tehát nem közgazdasági Nobel-díjnak.

81 éve bemutatták a Székely István rendezte Hyppolit, a lakájt, az egyik legsikeresebb magyar filmvígjátékot.

73 éve megszületett Kozma István kétszeres olimpiai bajnok birkózó. A 198 cm magas fiatalembert az ifjúsági válogatott kosárlabdázót Keresztes Lajos, Amszterdam aranyérmese fedezte fel, és csalta le a birkózóterembe. Az idővel 145 kilóra erősödő „Pici” ahogyan szólították, a hatvanas években a világ legjobb nehézsúlyú birkózója lett. Tokióban és Mexikóban egyaránt megnyerte az olimpiai bajnokságot. Nyolc további világ- és Európa-bajnokságon szerzett érmet, amiből négyet arannyal ötvöztek és 15 magyar bajnokságot nyert a Vasas színeiben. Az örök vidám, mindig tréfálkozásra hajló mókamester rendkívüli adottságokkal megáldott, kiváló sportoló és nagyszerű ember volt. 1970. április 9-én, 31 éves korában sajnálatos közlekedési baleset okozta halálát. Az Alkotmány utca és a Honvéd utca kereszteződésében ütközött egy autóbusszal, a balesetet mindössze 5 nappal élte túl. Még életében kelt róla egy anekdota, ami szerint a repülőn Picinek két ülés kell, egy neki, egy pedig az aranyéremnek. Rendkívül népszerű sportoló volt, sztárallűrök nélkül.

Ha élne ma lenne 72 éves a San Francisco-ban született Bruce Lee harcművész, színész. Bruce Lee édesapja révén kínai származású, bár az Egyesült Államokban született, Hong Kongban nevelkedett. Kung Fu-t, ezen belül Wing Tsun-t tanult. A későbbiekben sok-sok harcművészeti ágat tanulmányozva igyekezett egy saját önvédelmi stílust kifejleszteni.

25 éve döntött a magyar kormány a világútlevél bevezetéséről.

102 éve született Rubik Ernő gépészmérnök, repülőgép-tervező, a Rubik kocka alkotójának édesapja. Pilóta, a legismertebb magyar repülőgép-tervező. 1963-ban Kossuth-díjat kapott.

40 éve kaptak szívükhöz az elvtársak, amikor Leonyid Iljics Brezsnyev villámlátogatásra érkezett Magyarországra. A tököli szovjet katonai reptéren váratlanul szállt le. Elindulása után csak az esti órákban értesítették Kádár Jánost erről a szovjetek, és arra kérték, hogy menjen ki Tökölre. A tárgyalásokon Brezsnyev listát nyújtott át Kádár Jánosnak, amelyen a magyar reform olyan vezető egyéniségeinek nevei szerepeltek, akiknek távozását a szovjet vezetés kéri az MSZMP-től. Kádár állítólag így szólt: egy név hiányzik a listáról, az enyém. A látogatások egyik legfontosabb célja az volt, hogyan tudják eltitkolni az SZKP főtitkára elől a magyar valóságot. Amikor a Velencei tó mellett meglátta a hétvégi házakat, és megkérdezte, azok mik, egymás szavába vágva hazudták, hogy ez itt egy óvoda üdülője, az meg ott a sztahanovisták üdülője. A katonaként legfeljebb közepes képességű Brezsnyev nevéhez a hidegháború legkeményebb időszaka köthető. Utódai, a gyors halált halt Andropov, és Csernyenkó, majd az enyhülés főtitkára Gorbacsov voltak a Szovjetúnió utolsó fáraói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!