Hajdú-Bihar

2012.11.03. 11:11

Érdekességek a mai napról

15 éve ez a Magyar Tudomány Napja. Annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon Gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság – a mai Magyar Tudományos Akadémia – megalapítására. A Magyar Tudomány Napján adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat.

15 éve ez a Magyar Tudomány Napja. Annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon Gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság – a mai Magyar Tudományos Akadémia – megalapítására. A Magyar Tudomány Napján adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat.

106 éves az SOS. Ezen a napon fogadták el segélykérő Morse kódként, a tititi-tátátá-tititi, vagyis az S.O.S-t. A segélykérés általános Morse-kódját (...---..., azaz ti-ti-ti tá-tá-tá ti-ti-ti) az 1906. november 3-án született berlini Nemzetközi Rádiótávírási Egyezményben fektették le. Az egyezmény eredeti szövege itt olvasható. Azért ezt a jelet találták megfelelőnek, mert ezt nagyon könnyű Morse-távíróval leadni. Csupán a véletlen műve, hogy S.O.S.-ként fordítható le.

Számos magyarázat született később az értelmezésére: Save Our Souls - Mentsétek meg lelkeinket Save Our Ship - Mentsétek meg a hajónkat Stop Other Signals - Szüntessetek be minden más jelzést Send Our Savior - Küldjétek a megmentőnket. A vészjelet először 1909-ben, az Azori-szigeteknél bajba jutott Slavonia hajó használta, és ennek köszönhetően a fedélzeten lévő összes utast kimenekítette a közelben elhaladó két utasszállító, a Prinzess Irene és a Batavia. Azonban az S.O.S. segélyhívás csak a Titanic 1912-es katasztrófája után vált általánosan használttá. Az első segélykérő jel valójában nem is az S.O.S. volt, hanem a Marconi Társaság által használt C.Q.D. A C.Q. a hajók általános riasztási jele, a D. pedig a danger vagy distress (veszély, baj) szót rövidítette. Ezt változtatták meg 1906-ban az S.O.S.-re, ami rövidebb és azóta mindenki megismerte.

55 éve a Szovjetunió Föld körüli pályára bocsátotta a Szputnyik-2 műholdat, fedélzetén Lajka kutyával. Az életben maradás lehetőségét vizsgálták a súlytalanság állapotában Lajka kutyával, aki hat napig maradt életben. A Szovjetunió űrhajózás területén szerzett előnye erősen nyugtalanította az amerikai szakembereket és a közvéleményt, az Amerikai Egyesült Államok egyre nagyobb intenzitással folytatta az űrkutatást.

112 éve ezen a napon született Adi Dassler, az Adidas sportmárka megalapítója, a PUMA-t megalapító Rudolf Dassler öccse. Herzogenaurach-ban született, Németországban. A két testvér a közös vállalkozásban kezdett sportcipőket gyártani, a cég neve Gebrüder Dassler Schuhfabrik - Dassler Testvérek Cipőgyára volt. Hamarosan rivalizálni kezdtek, és külön céget alapítottak. Adi Dassler az Adidas márkát. Rudolf Dassler szintén a kereszt és a vezetékneve elejéből megalkotta a RUDA márkanevet, ami nem sokkal később PUMA lett.

109 éve független állam Panama. Ekkor vált ki Kolumbiából és kinyilvánította függetlenségét.

486 éve megkezdődött a Habsburg-ház 400 éves uralkodása Magyarországon. 1526-ban I. Ferdinánd osztrák főherceget magyar királlyá koronázták Székesfehérváron. Ő volt az első Habsburg a magyar trónon.

120 éve megkezdte működését a világ első automata kapcsolású telefonközpontja. A Chicago-tól hatvan kilométerre fekvő La Porte városában működött.

23 éve ideiglenesen Szűrös Mátyás lett Magyarország köztársasági elnöke, és ő mondta ki azt, hogy Magyarország köztársaság.

20 éve nincs már köztünk Csákányi László színész, énekes (Frédi és Béni, Indul a bakterház - Buga Jóska). Németújváron született, 1921. január 13-án. Eredetileg Zsigovitsnak hívták, az idegen hangzású nevet a harmincas években magyarosították. Pénzügyőr apja papnak szánta. Szentgotthárdon érettségizett le. A Színiakadémiára 1939-ben nyert felvételt, osztálytársai között volt Szemere Vera, Zenthe Ferenc, Bakó Márta. A Nemzeti Színháznál kezdett, azonban 1945-ben hadifogságba esett, és csak 1948-ban térhetett haza.

Ezután a Pesti, az Úttörő és az Ifjúsági Színház társulatához szegődött, majd 1953-tól a Fővárosi Operettszínház, 1956-tól pedig a Petőfi, illetve a Jókai Színházban dolgozott. 1963-1971 között a Vígszínház, 1971-1974 között a József Attila Színház, 1974-től pedig haláláig a Vidám Színpad alkalmazta. Kiváló karakterszínész, sokoldalú jellemábrázoló művész volt, aki otthonosan mozgott a drámákban csakúgy, mint a vígjátékokban. De nemcsak prózát játszott kiválóan, hanem énekelni is tudott. Sokat és nagy sikerrel foglalkoztatta televízió és a rádió. Szeretett és tudott is szinkronizálni, az 1951-ben megalakult Szinkronfilm Vállalat az elsők között hívta szinkronmunkára. Az igazi népszerűséget a Foxi Maxi című rajzfilmsorozat szinkronalakítása hozta, és persze Frédié a kőkorszaki szakié. Tőle kapta hangját Karak, a róka, a Vuk című nagysikerű rajzfilmsorozat egyik hőse is. A magyar színjátszás egyik nagy alakja negyven évet töltött el a pályán, Budapesten halt meg 1992. november 3-án. Művészi munkáját 1959-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1979-ben érdemes művész, 1984-ben kiváló művész lett. Lánya, Csákányi Eszter Jászai-díjas színésznő. Ismert filmjei: A tettes ismeretlen; Fotó Háber, Germinal; Mese habbal. Feledhetetlen alakítási voltak ifjúsági rádiójátékokban, mint például a Mikrobi és a Szíriusz kapitány.

Ha élne, ma lenne 92 éves Charles Bronson amerikai filmszínész (A piszkos 12, Volt egyszer egy vadnyugat). Eredeti nevén: Buchinsky 1935-től segédmunkás, majd vezető vájár volt egy szénbányában. A katonaság után, 1945-től dolgozott építő-, szállító- és rakodómunkásként, valamint kölcsönzőben, volt ökölvívó, ügynök, kikiáltó, kazánfűtő, takarító és rajzoló. Színészi pályafutását a Plays and Players Troupnál kezdte, majd játszott a Pasadena Playhouse-ban és Philadelphiában. 1951 óta filmszínész, az 1980-as években szerződtette a Cannon cég. 1971-ben Golden Globe Díjat kapott. Filmjeiből: A hét mesterlövész, A halál ötven órája, A piszkos tizenkettő, Volt egyszer egy Vadnyugat, Bosszúvágy (I-III.), Tíztől éjfélig, Murphy törvénye. Soha nem játszottak közös filmet Dolph Lundgrennel, csupán egy napon születtek. A svéd óriás 55 éves, Stockholmban (Svédország) született Dolph Lundgren színész (Rocky IV., Tökéletes katona). Eredetileg az amerikai Grace Jones szerződtette testőrnek, majd mellékszerepekre kérték fel, végül már önálló címszerepekben tűnt fel. A több diplomával rendelkező és több nyelven tökéletesen beszélő színész kipróbálta magát rendezőként is. Vele egy napon fújhatja el szülinapi gyertyáit Monica Vitti olasz és Bencze Ilona magyar dívák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!