Hajdú-Bihar

2012.11.06. 09:14

Különleges könyvek és fotók bemutatója Nagyrábén

Nagyrábé (HBN – K.S.) Az elmúlt hónapban különleges könyvek és fotók bemutatójára gyűltek össze szép számmal a kulturális rendezvények iránt mindig is érdeklődéssel forduló helyiek és a rendezvények iránt nyitott egynehányan más településekről.

Nagyrábé (HBN – K.S.) Az elmúlt hónapban különleges könyvek és fotók bemutatójára gyűltek össze szép számmal a kulturális rendezvények iránt mindig is érdeklődéssel forduló helyiek és a rendezvények iránt nyitott egynehányan más településekről.A Nagyrábéról indult, jelenleg a fővárosban élő, Nagy Károly író , újságíró két új kötetét is elhozta. „Szovjet ösztöndíjasok voltúnk 1956-ban” című kötetében önéletrajzi élményekből és eredeti dokumentumok alapján kegyetlen őszinteséggel ír ismert emberek véleményfordulatairól, és önmaga változásairól. A másik kötette igazi mitológiai iránytű a címe is sejteti ezt „ Zeusz felesége”. A szerzővel beszélgető szintén Nagyrábéról elszármazott debreceni fizikus, Csillag Endre is min irodalmár is faggatta a szerzőt a könyv megírásához szükséges ismeret megszerzésének, megszerezhetőségének módjáról, de a szerző ezt csak nagyon szerényen engedte közzé tenni.

Bár Nagyrábéhoz nem kötődik Nadányi Zoltán, mint Berettyóújfaluhoz, vagy Bakonszeghez, de az ő munkásságának elhívatott kutatója Bakó Endre irodalomtörténész, újságíró rendszeres vendége a könyvbemutatónak otthont adó rábéi irodalom kedvelők körének. A szerző nagy lelkesedéssel mesélt, anekdotázott a „levéltár nélküli” (határon túl, Nagyváradon maradt a Bihari Levéltár a háborút követően) levéltárosról. Majd ezt követően több településről érkezett irodalom barátok, a házigazda Kocsis Csaba művelődési ház igazgató szerkesztésében, színvonalas, szórakoztató, de mégis elgondolkodtató irodalmi esttel ajándékozták meg a szépszámú érdeklődőt.

Az irodalmi estek helyszínét biztosító kiállító teremben közben Kádár Nagy Lajos festményeit, illetve a Marosvásárhelyi Fotó klub 18 művészének különleges képeit nézhették meg az érdeklődők.

Novemberben folytatódnak a „párhuzamos” rendezvények, finn festőművész képei és helyi irodalmárok új könyvbemutatója szerepel az előzetes tervekben.

Korponai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!