Hajdú-Bihar

2012.11.14. 19:12

Önkormányzatok - Döntött a kormány az adósságátvállalásról

Budapest, 2012. november 14., szerda (MTI) - Az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben - közölte a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, ismertetve a kabinet által elfogadott konszolidáció részleteit.

Budapest, 2012. november 14., szerda (MTI) - Az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben - közölte a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, ismertetve a kabinet által elfogadott konszolidáció részleteit.Tállai András kifejtette: az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében a helyhatóság iparűzési adóból származó bevételétől függ majd, hogy az idén szeptember 30-án fennálló kötelezettségből mennyit vesz át az állam, amely szerződést köt majd az önkormányzatokkal. A feladatot a BM mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség fogja ellátni. Elmondta, az összesen 1956 helyhatóságot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az adósságkezelés technikai részleteit az Államadósság Kezelő Központ végzi majd el 2013. június 30-áig, tehát "a jövő év félévéig lényegében közel kétezer önkormányzati fog megmenekülni az adósságától".

A kormány döntött arról is, hogy az önkormányzati rendszer veszélyes mértékű eladósodásának jövőbeni megakadályozása érdekében több törvényt is szigorítani kell - folytatta.

Tállai András kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy a stabilitási törvény az idei évtől szabályozza az önkormányzatok éven túli hitelfelvételét és kötvénykibocsátását. Megjegyezte továbbá, hogy egy, a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítvány meghatározná az önkormányzatok új, feladatalapú finanszírozásának szabályait is. Ezt azt jelenti, hogy az önkormányzatok a jövőben nem kaphatnak szabadon felhasználható állami támogatást, csak meghatározott feladatokra kérhetnek költségvetési pénzt - fejtette ki az államtitkár.

A kormány képviselője szólt arról is, az önkormányzatok konszolidációja csak akkor lehet teljes, ha az minden kötelezettségvállalásra kiterjed, a kabinet ezért megvizsgálja miként lehetséges a folyószámlahitelek átvállalása.

Tájékoztatása szerint az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkonszolidációja 95-100 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást igényel a tavaly év végi adatok alapján, míg a nagyobb várások összesen legalább 512 milliárd forintos hitelátvállalása állami tőketörlesztéssel és kamatfizetéssel jár, ami évente 50-100 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.

Giró-Szász András kormányszóvivő a miniszterelnök korábbi szavait megerősítve elmondta, a kormány első lépésben az önkormányzatokkal kíván megállapodni, a bankok addig legfeljebb technikai egyeztetésekre, a tárgyalás előkészítésére számíthatnak. A kabinet pénzintézetekkel kapcsolatos álláspontjára vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, "semmi újdonság nincs abban, ami a magyar sajtóban megjelent", vagyis a kormány tudja, hogy a "hitelminősítők milyen protokollal működnek", éppen ezért "felelőssége teljes tudatában dönt" majd a hitelátvállalás módjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!