Hajdú-Bihar

2012.12.09. 13:30

A varázsszó: protonterápia

Debrecen - Bő egy évvel ezelőtt már szárnyára kapta a helyi sajtó e szót: protonterápia. Debrecen polgármestere beszélt róla egy sajtótájékoztatón, mondván, komoly beruházási terv előkészítésén dolgozik a város.

Debrecen - Bő egy évvel ezelőtt már szárnyára kapta a helyi sajtó e szót: protonterápia. Debrecen polgármestere beszélt róla egy sajtótájékoztatón, mondván, komoly beruházási terv előkészítésén dolgozik a város.A napokban, amikor Václav Klaus, a nemsokára leköszönő cseh államfő Debrecenben járt, az említés szintjén újra elhangzott e tudományos töltetű kifejezés. Majd az újságírók érdeklődésére Kósa Lajos polgármester bővebben ismertette a nagyszabású terv ötletének keletkezését és tartalmának lényegét.

A történetben Vaclav Klausnak annyi szerepe van, hogy az EU-s projekthez csehországi partnerekre is szükség lesz, következésképp élveznie kell a cseh kormány támogatását. Prágában ugyanis éppen e napokban kezd el működni a Közép-Európában eddig egyedülálló protonterápiás központ. A terv szerint Bécsben is létesül hasonló, debreceni vezetők pedig azt szeretnék, ha mi is elnyernénk a lehetőséget a gyógyító és kutató központra.

Az említett projekt mintegy 30-40 milliárd forint értékű fejlesztést foglal magában. Lényegét tekintve egy nagy ciklotronból és egy lineáris gyorsítóból áll - magyarázta Kósa Lajos, hozzátéve: arányaiban legközelebb a szegedi nagy-energiás lézerberendezéssel vethető össze, ám, míg az csupán tudományos célokat szolgál, ennek gyógyító funkciója, tehát közvetlen megtérülése is van. "A csehek kerestek meg minket az ötlettel egy évvel ezelőtt, nekik már van tapasztalatuk az építésben és lesz a működtetésben is. Ezért van szükség rájuk" - hallottuk. A polgármester hangsúlyozta, hogy a kapacitását körülbelül 30 milliós lélekszámra kell tervezni (ennél kisebb piac nem bírja el), így mi kalkulálunk a román és ukrán lakossággal, illetve Európából bárhonnan tudunk betegeket fogadni.

Arra a kérdésre, hogy milyen elváltozások gyógyítására lesz alkalmas a protonterápia, Kósa Lajos azt mondta: olyan daganatos betegek kezelésére, akiknél a sugárterápia roncsoló mellékhatását ki kell zárni, mert az visszafordíthatatlan károkat okoz a szervezetben. Példaként a szemben keletkező daganatot említette, melyeknél a mai beavatkozások mellékhatásaként - ha a daganatot sikerül és szétroncsolni - a betegek többsége megvakul. Ha például a retinán kell sejteket eltalálni, egy speciális informatikai eljárással bemérik annak a pontos helyét, majd komputervezérléssel olyan programot írnak rá, amely eredményeként a kiinduló sugár nem roncsol, hanem kifejezetten ott ott adja le az energiát, ahová szánták. "Nem tudom, van-e jelenleg Magyarországon olyan számítógép, amekkora kapacitást ez a technika igényel" - szólt mellesleg Kósa Lajos, aki igyekezett az elmúlt évben minél többet megtudni a protonterápiáról. Eszerint a központ működtetéséhez körülbelül 20-30 fizikusra lesz szükség.

A polgármester nyomatékosan említette, hogy az Európai Unióban most dolgoznak a 2014-2020 közötti fejlesztési periódus előkészítésén, amelyben a feltételrendszer sokkal szigorúbb lesz az előzőnél. Ha nem nem tudunk idejében előállni kész tervekkel, akkor elveszíthetjük a ránk eső keretet. Mindehhez kell majd a kormány támogatása is, ezért az előzetes egyeztetésen már túl vagyunk - tájékoztatott Kósa Lajos.

HBN-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!