Hajdú-Bihar

2012.12.20. 08:05

Érdekességek a mai napról: 12.20.

133 éve Thomas Edison bemutatta izzólámpáját. A bemutató Menlo Park-ban, New Jersey-ben volt, később ragadt rá a Menlo park-i varázsló cím, ami egy félreértés. Mi történt még a mai napon? Cikkünkből kiderül!

133 éve Thomas Edison bemutatta izzólámpáját. A bemutató Menlo Park-ban, New Jersey-ben volt, később ragadt rá a Menlo park-i varázsló cím, ami egy félreértés. Mi történt még a mai napon? Cikkünkből kiderül!A legtöbb találmány atyjaként is aposztrofált ember valóban hatalmas erővel, és óriási pénzeket feláldozva tett a tudományért, de ő egy gazdasági rablólovag volt, nem tudós. Nagy számban alkalmazott technikusokat, akiknek az volt a dolga, hogy számtalan lélektelen monoton kísérlet során találják meg egy kitűzött probléma megoldását. Az izzó megalkotása pont ilyen dolog volt, ugyanis nagyon sok kísérlet után jutottak el a szénnel borított teveszőrig, ami az első működő fényforrás alapja volt. Később ez a yenki tolvaj összelopta amit csak tudott, és mindent, ami elérhetővé vált azonnal levédetett, így minden találmány neki hozott hasznot.

88 éve Ausztriában a schilling lett a hivatalos fizetőeszköz. A váltási arány 1 schilling=10 000 korona volt. Ma már nincs önálló pénze Ausztriának, fizetőeszközük az EURO.

68 éve a bajorországi Mühldorfban meghalt Bródy Imre fizikus, a kriptonlámpa feltalálója. Bródy Imre a budapesti tudományegyetem bölcsészettudományi karán szerzett középiskolai tanári képesítést és bölcsészdoktori oklevelet. Budapesten tanított 1920-ig, ekkor Göttingenbe ment, ahol Max Bornnal a kristályok dinamikai elméletén dolgozott. 1923-tól Budapesten a Tungsram kutatólaboratóriumában kezdett kísérletezni, melyek során 1930-ban végül feltalálta a kriptonlámpát. Bródyt a németek megszállása után családjával együtt elhurcolták, Bajoroszágban halt meg. Ma a Tungsram kutatóintézete az ő nevét viseli, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat pedig 1950-ben Bródy Imre-díjat alapított.

66 éves Uri Geller magyar származású, palesztin (jelenleg izraeli megszállás alatt lévő terület) születésű parafenomén, parapszichiáter. Miután szolgált az izraeli hadseregben, megsebesült, de később ez nem akadályozta, hogy keresett férfi modell legyen. Legismertebb trükkje a kanálhajlítás, ennek megfelelően nagyon nagy számú hírességektől vásárolt kanálgyűjteménye van. Több könyv szerzője, nagyon sok show műsorban lépett fel, minden róla szóló cikk, akár leleplezni próbálta, akár igazolni képességét nagyon olvasott volt.

44 éve halt meg Sávoly Pál Kossuth-díjas mérnök, statikus, a budapesti Erzsébet híd tervezője.

30 éve halt meg Arthur Rubinstein lengyel állampolgárságú zongoraművész.

422 éve halt meg Ambroise Paré francia orvos, "a modern sebészet atyja". Párizsban 80 éves korában halt meg. A lőtt sebek gyógyításában és az amputálásban ért el jelentős eredményeket, valamint protézisek és ortopédiai eszközök készítésével is foglalkozott. Ambroise Paré seborvos és borbély karrierjét 26 évesen katonaorvosként kezdte. Első felfedezése, hogy forró olaj helyett kenőcsökkel kezelte a sérültek lőtt sebeit, bevált. Legjelentősebb felfedezése az volt, hogy amputálásnál a vérzés csillapítására kiégetés helyett elkötötte az ütőeret. Paré elismerését tükrözte, hogy négy francia király, II. Henrik, II. Ferenc, IX. Károly és III. Henrik orvosa is volt.

147 éve született Maude Gonne, ír nacionalista harcos, akit az ír Jeanne d Arc-nak is neveztek.

12 éve alkották meg az első írói weblapot Magyarországon. Vámos Miklós internetes honlapja volt az első írói weboldal, ami Magyarországon elérhető lett.

16 éve halt meg Carl Sagan amerikai csillagász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!