Hajdú-Bihar

2012.12.25. 11:55

Jegyzet: Milyen multi?

<em>Mindjárt két gond is van azzal a kormányzati elképzeléssel, hogy a távhőárak januártól esedékes 10 százalékos tarifacsökkentését a multik nyereségének a terhére kell megvalósítani.</em> <strong>Petneházi Attila jegyzete.</strong>

Mindjárt két gond is van azzal a kormányzati elképzeléssel, hogy a távhőárak januártól esedékes 10 százalékos tarifacsökkentését a multik nyereségének a terhére kell megvalósítani. Petneházi Attila jegyzete.Egyfelől az, hogy a távhőszolgáltatásban az önkormányzati tulajdonú, illetve kisebb részben a koncessziós megoldás a jellemző, tehát multinacionális piaci szereplők (ellentétben a gázzal és az árammal) még mutatóban sincsenek.

Másfelől a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók teljes árrése el sem éri a tíz százalékot, így ők önerőből képtelenek vállalni ezt a terhet. A szakma persze próbálja mondogatni, hogy az árcsökkentéssel párhuzamosan növelni kellene a szolgáltatók hőoldali támogatását, de a leginkább érintettek hangját egyelőre elnyomja a bejelentés körüli politikai csinnadratta.

Pedig megtanulhattuk volna már, hogy (bár egy ilyen intézkedés szociális indokait órákig lehetne sorolni), ingyen ebéd pedig nincs. Mert, noha igaz, hogy Magyarországon a lakásfenntartáshoz kapcsolódó kiadások aránya eléri a 45-50 százalékot (felmérések szerint 40 százalék felett már veszélybe kerül a lakás fenntartása), de az is igaz, hogy a gáz 80 és az áram 30 százalékát kitevő import mellett nincs mozgástér. De akkor ki fizeti a révészt?!

Petneházi Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!