Hajdú-Bihar

2012.12.06. 07:31

Jegyzet: Szűk keretek

Az EMMI tervezete szerint jövőre összességében 56 ezer hallgató kezdheti meg tanulmányait részben vagy egészben állami támogatással a felsőoktatásban. Szőke Tímea jegyzete

Az EMMI tervezete szerint jövőre összességében 56 ezer hallgató kezdheti meg tanulmányait részben vagy egészben állami támogatással a felsőoktatásban. Szőke Tímea jegyzeteEz még valamivel több is mint az idei szám, fájó pontja azonban, hogy a tandíjat teljes mértékben csupán 10 480 diáknak fedezné az állam – szemben a mostani közel 30 ezerrel, illetve arányosítva mintegy 80 százaléknyian (részben) saját zsebből finanszíroznák tanulmányaikat. A jövőbeni adatok persze még változhatnak: valószínűleg nem „harmadolni” fog a kormányzat, hanem mondjuk csak felezni, és az érintettek még örülnek is majd ennek.

A szűkítés magyarázata persze a pénz, illetve annak hiánya, és nehezen is lehet a forintosított tételekkel vitatkozni, hátunk mögött az IMF-fel, fejünk fölött a devizaadóssággal. Mégis úgy vélem, ennek az Orbán-kormánynak már semmi köze a 98-ashoz, mely olyan fontosnak tartotta, hogy az első diplomához ingyen juthassanak a fiatalok. Az érveik között mintha az „esély” lett volna a kulcsszó, megadni a lehetőséget a kevésébé tehetőseknek is a tanulásra. Úgy tűnk, mára kikopott a szótárukból és nincs helyette más.

Nem vitatja senki, hogy ráfért a rendszerre a racionalizálás, de mintha a nagy farigcsálásban túlszaladt volna a véső: ha így folytatjuk, a diplomaszerzés valami úri huncutsággá fog válni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!