Hajdú-Bihar

2012.12.07. 18:07

Kivel is ment koalícióra a Fidesz?

Debrecen - Kósa Lajosék azzal védekeznek, hogy nem lépték át a szabad véleménynyilvánítás korlátait.

Debrecen - Kósa Lajosék azzal védekeznek, hogy nem lépték át a szabad véleménynyilvánítás korlátait.

Ha Kósa Lajos hozzám, önmagához és mindenki számára méltatlan nyilatkozata igaz lenne, szükségszerűen fel kellene tenni a kérdést, milyen emberrel kötött megállapodást a Fidesz? – jelentette ki pénteken a Debreceni Törvényszéken dr. Torgyán József. A Független Kisgazdapárt korábbi elnöke, az első Orbán-kormány minisztere személyhez fűződő jogok megsértése miatt indított polgári pert Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke ellen, a tárgyaláson – amelyet a jövő szerdán elsőfokú ítélet követ – az ezredforduló meghatározó politikusa személyesen képviselte álláspontját, míg az alperesnek az ügyvédje, dr. Mancsiczky László volt jelen.

Ideges pillanatok

A tárgyalás kezdetben tíz percre szünetelt: ennyi kellett Torgyán Józsefnek a bíróság folyosóján ahhoz, hogy elolvassa és értelmezze az alperesi ellenkérelmet, ami postai úton nem jutott el hozzá korábban. Az ellenkérelem alapján Kósa Lajos nem tényállítás, hanem véleményközlés keretében hozta fel példaként Torgyán Józsefet, akinek az alperes érvelése szerint közszereplőként tűrnie kell az efféle megnyilvánulásokat, főleg, hogy politikusi hivatása során ő maga is súlyos kifejezéssekkel illette pályatársait.

Dr. Tóth Endre bíró ezt követően laptopon lejátszotta az interjút, mely során – a keretes írásunkban idézett rész elhangzásakor – a 80 éves Torgyán József feltűnő idegességgel markolászta szemüvegét és tapogatta az asztallapot.

Keresetének fenntartását bejelentését követően a köztársasági elnöki cím egykori várományosa kifejtette: álláspontja alapján Kósa Lajos nyilatkozata kifejezetten tényállító, s a jelzők nem csupán rá vonatkoztathatók, hanem konkrétan a személyére vonatkoznak, így becsületsértőek, rágalmazóak, emberi méltóságát sértőek. Mint kiderült, rágalmazás miatt már büntetőeljárást kezdeményezett, de a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem állapított meg bűncselekményt. Igaz, az eljárásnak még nincs vége, hiszen Torgyán fellebbezett, s másodfokon a Fővárosi Bíróság mond majd ítéletet.

Könyvet kell írni…

Az aktív politizálástól visszavonult felperes sérelmezte azt is, hogy Kósa Lajosék ellenkeresetükben országgyűlési munkára alkalmatlan emberként minősítették. – Az alperes főnöke, Orbán Viktor számtalanszor kért fel képviselői kérdések megválaszolására a parlamentben, s mindig tisztelettel kezelt. Én vagyok a máig legtöbbet idézett honatya, s munkaköri kötelességemnek, illetve államfői, miniszterelnöki meghívásoknak eleget téve én utaztam a legtöbbet a külügyminiszter után az első Orbán-kormányból – vágott vissza a Fidesz erős emberének Torgyán József, hozzátéve: 82 kisgazda képviselő visszaléptetésével ő tette lehetővé a Fidesz 1998-as választási győzelmét. Megjegyezte azt is, hogy legutóbb 12 évvel ezelőtt találkozott Kósa Lajossal, aki akkor a legnagyobb tisztelettel bánt vele. Hangsúlyozta: 12 éven át tartó elnöklése idején egy fillér fizetést sem vett fel a pártjától, de a Ferencvárostól sem kért pénzt két és fél éves vezetői ténykedéséért. – A miniszteri villát sem vettem igénybe, így különösen sértő, hogy Kósa a megélhetési politikus, mondhatni prototípusaként példálózott velem – mondta.

Mivel a per kiváltó okát jelentő nyilatkozatot a magyar sajtó napokig „rágta”, így az különösen nagy kárt okozott a számára, akinek „80 évesen már csak a becsülete maradt, amelyet meg kell védenie”. – Magyarázattal tartozom mindenkinek, még a legszűkebb családomnak is, ezért kénytelen leszek könyvet írni, ami viszont költséggel jár – indokolta egyebek mellett a kártérítési igényét.

Politikus a politikusról

Mancsiczky László rövid reagálásában leszögezte: Kósa Lajos a felperes politikusi tevékenységéről mondott véleményt, mely tevékenységgel ízléséből fakadóan nem ért egyet, de nyilatkozatában nem lépte át a szabad véleménynyilvánítás korlátait. Mint az ügyvéd hangsúlyozta, a rágalmazási ügyben hozott elsőfokú ítélet indokolása ebben a perben is irányadó lehet, márpedig a bíróság szerint Kósa Lajos nem követett el bűncselekményt az idézett kijelentéssel.

Paprikajancsik, bohócok, kalandorok, haszonlesők

A per előzménye, hogy Kósa Lajos szeptemberben a köztelevízió egyik reggeli, a választási törvény módosításairól szóló interjújában arra a műsorvezetői felvetésre, miszerint nem válik-e a politikai mezőny egyfajta bolhacirkusszá attól, hogy a jelöltté váláshoz nem lesz szükség ajánlószelvények összegyűjtésére, úgy válaszolt: „Vajon tényleg megvédte a politikát vagy a parlamentet ez a szűrő attól, hogy nyilvánvaló paprikajancsik, bohócok, kalandorok, haszonlesők, megélhetési emberek kerüljenek tömegével a parlamentbe? Gondoljunk csak Torgyán Józsefre, vagy néhány olyan figurára, akit mindenki ismer".

A felperes szerint Debrecen polgármesterének idézett kijelentése megsértette őt emberi méltóságában és jó hírnevében, ezért egyebek mellett 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés megállapítását kérte a Debreceni Törvényszéktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!