Hajdú-Bihar

2013.01.24. 11:04

Bihari alkotók Nagyváradon

Az idén húszéves Bihari Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás a nagyváradi Tibor Ernő Galériában.

Az idén húszéves Bihari Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás a nagyváradi Tibor Ernő Galériában.A jubileumi kiállításra a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat jegyében került sor. A helyszínre érkezett alkotókat elkísérte az egyesület elnöke, Török Istvánné, valamint Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Nagyné Székely Katalin aljegyző.

A kiállítást Pálfi Anikó, a Berettyóújfalui Járási Hivatal hivatalvezetője nyitotta meg. Ünnepi beszédében Veres Péter szavait idézte: „…ide kell hoznunk a világot, ide kell hoznunk mindent, ami szép, ami jó, ami nemes, és amit érdemes.” A továbbiakban méltatta annak a húsz évnek a termését, amellyel a Bihari Népművészeti Egyesület a térség kézművességének sokszínűségét vonultatta fel. A kezdetben húsz taggal alakult egyesület ma már több mint 150 főre nőtt, a helyieken kívül Derecskéről és más környékbeli településekről, de még Debrecenből, Budapestről, sőt, Korondról is csatlakoztak hozzájuk. 18 féle mesterséget művelnek, a kosárfonóktól a nemezelőkön át a mézeskalácsosokig.

Nemcsak fenntartják, tovább is örökítik a feledésbe merülő mesterségeket, amivel számos elismerést is begyűjtöttek egyesületüknek. Alkotásaikkal állandó résztvevői megyei, térségi, városi rendezvényeknek, de eljutnak Gyulára, Szentendrére, a Budai Várba is. Beszéde végén köszönetet mondott Pálfi Anikó valamennyi alkotónak, akik szép tárgyaikkal megörvendeztették a kiállításon megjelenteket.

A komádi Rákász Citerazenekar és a berettyóújfalui Szederinda Énekegyüttes műsora utáni megvendégelésen pohárköszöntőt mondott Muraközi István, aki elismerően szólt a magyar kultúra kiapadhatatlan kincseit felvonultató egyesületi tagoknak, valamint azoknak, akik közel másfél évtizede szervezik a magyar kultúra ünnepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!