Hajdú-Bihar

2013.01.24. 14:16

Bölcsőde, színház, villamos: Közgyűlés két óra alatt

Debrecen - Ki a felelős 80 millió forint „ablakon kiengedéséért”, milyen lesz a Csokonai Színház művészeti koncepciója és működik-e Varga Zoltán szavazógépe? – ezek voltak a csütörtöki közgyűlés legfontosabb kérdései.

Debrecen - Ki a felelős 80 millió forint „ablakon kiengedéséért”, milyen lesz a Csokonai Színház művészeti koncepciója és működik-e Varga Zoltán szavazógépe? – ezek voltak a csütörtöki közgyűlés legfontosabb kérdései. A „2-es villamospálya”-jelentésről és a kéményseprési díjakról szóló előterjesztések februári ülésre történő elhalasztása után két óra alatt végeztek a városatyák a zömében formai változtatásokról szóló napirendi pontok elfogadásával.

Elmaradt

Az Erzsébet utcai bölcsőde elmaradt felújítása kapcsán (Napló, január 24., 7. oldal) Varga Zoltán és Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) is arról érdeklődött, van-e felelőse a történteknek? Varga László városfejlesztési főosztályvezető magyarázatából az tűnt ki, hogy a költségeket alultervezték és a kivitelezés megkezdésének legfőbb akadálya egy ki nem váltott gázvezeték volt; e munkát azért nem végeztette el időben az önkormányzat, mert szerződéskötésre várt. Az ellenzéki képviselők azt is kifogásolták, hogy – a városvezetők szavaiból ítélve – utólag már nem is olyan fontos a felújítása az épületnek, ami igen forgalmas helyen van ˜– de akkor miért volt egyáltalán a pályázat?

Kósa Lajos emlékeztetett rá, hogy ebben az eu-s tervezési ciklusban (2007 óta) Debrecen összesen 52 milliárd forintnyi uniós pályázatot valósított meg sikeresen, és ez az első eset, hogy visszamondta az elnyert támogatást.

Kiírják

A Csokonai Színház igazgatóváltása kapcsán a DISZ képviselői azt kérték, a pályázati kiírás legyen konkrétabb a művészi koncepciót illetően, a beérkező pályázatokat minél nyilvánosabban, akár lakossági fórumon is vitassák meg. Úgy vélték, a jelenlegi színház nem elég széles körhöz szól és előadásból sincs elég.

Kósa Lajos szerint a DISZ saját politikai jelentéktelenségéből próbál kitörni, s arról is megkérdezhetnék a közönséget, a Lokiban ki játsszon hátul? Adatokat sorolt annak igazolására, hogy Vidnyánszky Attila vezetése alatt a Csokonai a korábbiaknál több előadást tartott és az eladott bérletek száma is nőtt. Több felszólaló hangsúlyozta: olyan színház nincs, ami mindenkinek megfelel. Varga Zoltán maga is elismerte Vidnyánszky érdemeit, Ágoston Tibor pedig arra emlékeztetett: ez még csak a kiírás.

A polgármester átmenetileg képtelenné vált az ülés vezetésére; nem bírta ki nevetés nélkül, hogy a DISZ módosító indítványára Varga Zoltán sem nyomott „igen”-t. Néhány percig Varga szavazógépét tesztelték, de hogy megfelelően működött-e, arra nem kaptunk megnyugtató választ.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!