Hajdú-Bihar

2013.01.11. 09:05

Érdekességek a mai napról

213 éve született Jedlik Ányos István pap, fizikus, az elektromotor, a szódavíz-előállító készülék és a dinamó feltalálója.

213 éve született Jedlik Ányos István pap, fizikus, az elektromotor, a szódavíz-előállító készülék és a dinamó feltalálója.A komárom megyei Szimő községben született, tanulmányait a nagyszombati és a pozsonyi gimnáziumban kezdte. 1817-től Szent Benedek-rendi szerzetes volt, ettől az időtől kezdve tanulmányait rendjének iskoláiban folytatta. A Jedlik István néven született fiú az Ányos nevet a rendben kapta, miután Pannonhalmára ment teológiát tanulni.

Ezzel párhuzamosan Pesten fizikát, matematikát, filozófiát és történelmet is tanult, így 1822 őszén Pesten bölcsészdoktorrá, Győrött pedig tanárrá avatták. 1925-ben szentelték pappá, majd a győri akadémián tanított, ahol számos elméletet és találmányt dolgozott ki. 1839-ig a rend iskoláiban, majd negyven éven át a budapesti Tudományegyetem fizika-mechanika tanszékén tanított. Ekkor még kevesen sejtették, hogy az ő áldásos tevékenységének döntő szerepe lesz a fizikusok új generációjának felnevelésében. 1845-ben latin helyett magyarul kezdte oktatni hallgatóit. Tankönyvei révén a fizika magyar szókincsének egyik megalkotójaként tartják számon. 1848-ban a bölcsészkar dékánja, 1863-ban az egyetem rektora volt. 1858-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 1873-ban tiszteletbeli tagja lett.

Foglalkozott fénytannal, elkészítette a szén-cink elemet és megjelent Súlyos testek természettana című könyve is. Tudományos munkásságában megelőzte kortársait, de legfontosabb találmányáról, az ősdinamóról csak 1856-ban beszélt, az első írásos dokumentum erről az egyetem 1861-ben összeállított leltárkönyve volt. Az írásos bizonyíték egyértelmű ugyan, de mivel találmánya nem vált ismertté, a dinamó feltalálása Siemens nevéhez fűződik. Legismertebb felfedezése az öngerjesztés elve volt, illetve az ezt demonstráló egysarki villany-indító, ebben fogalmazta meg legalább hat évvel Siemens és Wheatstone előtt a dinamó elvét. A megoldás lényege, hogy az állandó mágnesek helyett két, egymással szemben lévő elektromágnes kelti a mágneses mezőt a forgórész körül. Amikor a tekercs egyik oldala elhalad az északi pólus előtt, metszi az erővonalakat, és áram indukálódik benne. A keret továbbfordulásával az áram elenyészik, majd a déli pólus elé érve feltámad, de az előbbivel elllentétes irányba folyik. A keret a kommutátorhoz csatlakozik, így a külső áramkörben mindig egy irányban folyik az áram. 1827-ben kezdett elektro-mágneses forgókészülékkel kísérletezni, amelyet "villámdelejes forgony"-nak nevezett.

Ebben az álló- és forgórész egyaránt elektromágnes volt. 1873-ban a bécsi világkiállításon mutatta be "csöves villamos-szedőkből alkotott villámfeszítő"-jét. Nyugdíjba vonulása után tovább dolgozott, utolsó éveit teljes visszavonultságban töltötte a győri rendházban. Az ő nevéhez fűződik többek közt a szódavíz-előállító készülék és a forgómotor feltalálása. Összesen mintegy 80 találmányt valósított meg részben vagy teljesen. Több tudományos társulat választotta örökös tagjául, rektora és prorektora volt a pesti egyetemnek, halála után több utca és intézmény vette fel a nevét.

91 éve először használtak inzulint a cukorbetegség kezelésére. Kanadában, a Torontói Központi Kórházban, a már haldokló Leonard Thompson 14 éves fiú átesett a történelem első inzulinkezelésén, és életét az mentette meg. Néhány nap múlva elhagyhatta a kórházat, bár tovább is rászorult az injenkciókra, de életben maradt.

52 éves Eszenyi Enikő színésznő, színházi rendező. (Sztracsatella, Legényanya, Csapd le csacsi!) 1961. január 11-én született Csengerben 1979- 1983 . Színház- és Filmművészeti Főiskola 1983- tól Vígszínház. Díjai: Ruttkai Éva-díj 1989 Jászai Mari-díj 1989 színikritikusok díja 1989 legjobb epizódalakítás díja 1990 tv-kritikusok díja Színházi Találkozó legjobb női epizódalakítás díja 1990 színikritikusok díja 1990, 1991 Színházi Találkozó legjobb rendezés díja 1991 Erzsébet-díj 1993 színikritikusok díja 1993 Tv-nívódíj 1993 Hekuba-díj 1994 Érdemes művész 1996 Filmszemle legjobb női alakítás díja 1996. Súgó Csiga -díj 2001 Hevesi Sándor-díj 2001 Kossuth-díj 2001

44 éve a forgalomból azóta kivont Concorde szuperszónikus repülőgép teljesítette első próbarepülését Bristolban.

489 éve a magyar követek segítséget kértek a wormsi birodalmi gyűlésen a török ellen, a segélyküldés azonban elmaradt. Két évvel később a Mohácsi csatavesztést követően megnyílt az út a hódító oszmán birodalom előtt, de a magyarok életük árán is védték az áruló Európát.

138 éve halt meg Luppis János fregattkapitány, a torpedó feltalálója. 1866-ban Whitehead angol feltalálóval együtt bemutatták a Luppis-Whitehead-torpedót, amit 1877-ben a permi polgárháborúban be is vetettek.

90 éve a Ruhr-vidéket francia és belga csapatok szállták meg Németország jóvátételi részletfizetéseinek elmaradása miatt. A szövetségesek 1921.01.29-én, a párizsi konferencián a kikényszerített német jóvátételi összeget 226 milliárd aranymárkában határozták meg, amelynek teljesítése a háború és a gazdasági válság miatt majdnem lehetetlen. Mivel Németországnak készpénz nem állt a rendelkezésére, anyagi javakban törlesztette a jóvátétel egy részét. A francia és belga csapatok bevonulása után a lakosság passzív ellenállást fejtett ki, leállt a termelés, sztrájkok és szabotázsakciók kezdődtek a Ruhr-vidéken.

152 éve egy időre felbomlott az USA, ugyanis Missisipi állam kivált az Egyesült Államokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!