Hajdú-Bihar

2013.01.22. 17:36

Időzavarban a Nagytemplom órái

Debrecen - A 2014-ben végződő közel egymilliárdos felújítás után végleg megoldódhat a probléma.

Debrecen - A 2014-ben végződő közel egymilliárdos felújítás után végleg megoldódhat a probléma. Az elmúlt években többször is előfordult (legutóbb 2011 augusztusában), hogy a Debrecen szimbólumának számító Református Nagytemplom órái "elvesztették" az összhangot. A napokban ismét ilyen hibára mutatott rá egy olvasónk. "Szombaton fotóztam a Nagytemplomot délben, a kép a napsütés hiányában »szürke« lett, az egyetlen, ami színesíti, hogy a három óra háromféle időt mutat rajta" - írta lapunknak. Észrevételét továbbítottuk a Tiszántúli Református Egyházkerület felé.

Hosszútávú megoldás

Mint Oláh István, beosztott lelkész válaszából kiderült, az órák a napokban romlottak el, s már a héten tervezik a hiba orvoslását. A javítás összegeiről azonban addig nem tudtak információt adni, amíg a hibát és annak szerelési költségeit a szakemberek meg nem állapítják.

– A reménység szerint idén elkezdődő és 2014-ben befejeződő felújítás alkalmával az órák szerkezetét is javítják, fejlesztik és a jövőben az órák működtetése egyszerűbb lesz és ezáltal hibamentes - részletezte a hosszútávú megoldást.

Mint arról a Naplóban már korábban beszámoltunk, 2012 augusztusában közölte a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, hogy csaknem egymilliárd forintot fordíthat majd az egyházközség a Debreceni Református Nagytemplom fejlesztésére, melyből az órák mellett a homlokzat, a tető, a keleti torony is megújul. A munkákat várhatóan tavasszal kezdik, s egy évet vesznek igénybe.

Ami még megújul:

  • - a külső homlokzat
  • - a keleti torony (új kiállító tér, akadálymentesítés, lift)
  • - a padok, az úrasztala és a székek
  • - a tető héjazata (napelemeket is telepítenek)
  • - az egykori tűzfigyelő terem és régi óraszerkezet megtekinthetővé válik
  • - a karzatok alatt többfunkciós tereket alakítanak ki
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!