Hajdú-Bihar

2013.01.30. 10:03

Jegyzet: Számtan

<em>A KSH keddi jelentése szerint tavaly a negyedik negyedévben 58 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel azelőtt. A Fidesz még aznap reagált: szerintük „biztató és reményteli”, hogy Magyarország fordulatot tudott végrehajtani a foglalkoztatásban és már 29 hónapja töretlen a foglalkoztatottak számának emelkedése</em>. <strong>Szőke Tímea jegyzete</strong>.

A KSH keddi jelentése szerint tavaly a negyedik negyedévben 58 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel azelőtt. A Fidesz még aznap reagált: szerintük „biztató és reményteli”, hogy Magyarország fordulatot tudott végrehajtani a foglalkoztatásban és már 29 hónapja töretlen a foglalkoztatottak számának emelkedése. Szőke Tímea jegyzete.Ez tényleg jó hír. Kissé zavar azonban, hogy emlékeim szerint az ilyen statisztikákba a közmunkaprogramban részt vevők számát is beleértik. Ők, bár természetesen becsülettel dolgozhatnak és hasznos tevékenységet végezhetnek, alkalmazásuk a gazdaság szempontjából nézve erősen kozmetikázza az adatokat. Muszáj valamilyen juttatást adni azoknak, akik még nem estek ki az erősen szakadozott szociális hálóból, s az, hogy segély helyett munkabérnek hívják e kevés összeget, nem sokat emel a GDP-n. Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, a közmunkaprogram nem valami átmeneti vészmegoldásként működik a nehéz helyzetbe került emberek számára, hanem tartósan rendezkedett be rá az állam és kényszerből az érintettek is.

Lehetséges azonban, hogy a munkanélküliséget mutató statisztikák ténylegesen javultak. Erre Matolcsy György minapi nyilatkozata mutat rá, aki szerint félmillió magyar dolgozik külföldön. Vagyis nem a fókák száma több, hanem az eszkimók untak el a lék mellett üldögélni. Így már érthető.


A magyar bruttó hazai termék (GDP) 2025-ig történő megkétszerezése fontos nemzeti cél. A GDP megduplázásához meg kell háromszorozni az ország külgazdasági teljesítményét. Kovács Zsolt jegyzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!