Hajdú-Bihar

2013.01.18. 16:17

Kobajasi Kenicsiró: Nagy öröm újra Debrecenben fellépni!

Debrecen - Minden idők egyik legnagyszabásúbb komolyzenei koncertjét dirigálja Debrecenben a legendás dirigens.

Debrecen - Minden idők egyik legnagyszabásúbb komolyzenei koncertjét dirigálja Debrecenben a legendás dirigens. A világhírű, s nálunk különösen népszerű Kobajasi Kenicsiró a Kodály Filharmónia meghívására január 26-án este, a Főnix Csarnokban Gustav Mahler életművének egyik legsikeresebb darabját, a II. szimfóniát vezényli, mely a „Feltámadás” alcímet viseli.

Varázsos egyéniség

Kobajasi Kenicsiro éppen európai turnén vesz részt, Pozsony, majd Budapest után érkezik Debrecenbe, amit alig vár már… – Elsősorban az jelent számomra nagy boldogságot, hogy újra lehetőségem adódik vezényelni a Kodály Filharmonikusokat. Jövőre lesz a 40. évfordulója annak, hogy először felléphettem Magyarországon, amikor is megnyertem az első Nemzetközi Karmesterversenyt. És éppen most együtt játszhatjuk a debreceni zenekarral Mahler II. szimfóniáját, amit én nagy megtiszteltetésnek tartok, és külön öröm számomra, hogy az alföldi közönséggel együtt élvezhetem ezt a gyönyörű zenét… – mondja a dirigens.

A világhírű, s nálunk különösen népszerű Kenicsirót 1974-ben kedveltük meg, amikor megnyerte a Magyar Televízió Nemzetközi Karmesterversenyét. Egycsapásra a nemzetközi élvonalba került. Tanulmányait a tokiói Művészeti Egyetemen végezte, ahol zeneszerzői képesítést is szerzett. Egy évtizeden át (1987-1997) volt a Magyar Állami Hangversenyzenekar vezetőkarnagya. Ezt követően vezető európai és japán együttesekkel dolgozott. A komponálás és a vezénylés mellett tanári tevékenységet is folytat. Varázsos egyéniségével, memóriájával és egyedülálló manuális képességeivel egyformán lenyűgözi hallgatóit és muzsikusait.

Kulturális összefogással

Somogyi-Tóth Dánielt, a meghívó Kodály Filharmónia igazgatóját is sokszor elvarázsolta Kenicsiró.

- Meghatározó zenei élmény volt gyerekkoromban őt a televízióban látni. Emlékszem, már akkor csodáltam egyéni és összehasonlíthatatlan stílusát, kisugárzását, fantasztikus zeneiségét. Sok koncertjén vettem részt zeneakadémista koromban, nagy megtiszteltetés volt, amikor a professzoraim egyszer beültettek a tanári páholyba, s szemtől szemben ülhettem vele, miközben dirigált. Tevékenysége meghatározza a karmesterség mibenlétét! A magyarországi közönség számára ő az egyik legnagyobb dirigens, köztiszteletben áll. Fontosnak tartom, hogy Debrecenbe minél több, hozzá hasonló, ikonikus muzsikust hívjunk meg! – mondja Somogyi-Tóth Dániel.

Kobajasi Kenicsiró minden idők egyik legnagyszabásúbb koncertjét dirigálja a cívisvárosban. A Főnix Csarnokban gigantikus színpad épül. - Igazi kulturális összefogás lesz ez a hangverseny – mondja a Kodály Filharmónia igazgatója-művészeti vezetője – hiszen 112 muzsikus, a Kodály Filharmonikusok és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szimfonikus Zenekara, 140 énekkaros három kórusból – Kodály Kórus, a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a Csokonai Színház Énekkara –, 2 szólista, Váradi Zita és Schöck Atala muzsikál Kenicsiróval. A remek hang- és fénytechnika csak tovább fokozza majd az élményt.

Nagy karmester, nagy mű

S hogy miért épp Mahler-művet választottak a világhírű japán dirigensnek? - Abban a ritka szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kórusunk és zenekarunk is van. Adta magát tehát, hogy egy nagy karmester mellé, egy akkora helyre, mint a Főnix Csarnok, a zeneirodalom egyik legnagyobb alkotását társítsuk. Mahler fantasztikus zenéit nem lehet elégszer játszani. Úgy vélem, a II. szimfónia a zenetörténet legkomolyabb és legmélyebb muzsikája, ami nem csak a komolyzene elkötelezett híveinek érdeklődésére tarthat számot, pláne nem ebben az előadásban. Igazi kulturális-szórakoztató élményt kínál a Kodály Filharmónia.

A koncertre belépők Napló-hűségkártyával kedvezménnyel, 2500 helyett 1800 forintos áron  válthatók: Tourinform Iroda (Debrecen, Piac u. 20.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!