Hajdú-Bihar

2013.01.18. 14:07

Szénszünet tartott az Educatio kiállításon a Debreceni Egyetem is

Debrecen, Budapest - „Szénszünetet” tartott ma több felsőoktatási intézmény a Budapesten megrendezett Educatio felsőoktatási kiállításon. A húszperces figyelemfelkeltő akció keretében a kiállító intézmények standjai átmenetileg bezártak, a szünet alatt pedig dr. Kőmíves Péter Miklós, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Felügyelő Bizottságának elnöke tartott beszédet – tudatta pénteken a HAON-nal a <strong>Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata</strong> (DEHÖK).

Debrecen, Budapest - „Szénszünetet” tartott ma több felsőoktatási intézmény a Budapesten megrendezett Educatio felsőoktatási kiállításon. A húszperces figyelemfelkeltő akció keretében a kiállító intézmények standjai átmenetileg bezártak, a szünet alatt pedig dr. Kőmíves Péter Miklós, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Felügyelő Bizottságának elnöke tartott beszédet – tudatta pénteken a HAON-nal a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK). A HÖOK FB elnöke felszólalásában a felsőoktatás finanszírozási rendszerének veszélyeire hívta fel a figyelmet: többek között arra a levélre is utalt, amelyet Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke írt Magyarország 2013-as költségvetése kapcsán. Az MRK elnök levelében megfogalmazta, hogy a költségvetésben a felsőoktatás működtetésére tervezett összegből nem lehet fenntartani a felsőfokú képzések rendszerét és intézményhálózatát. A professzor szerint az egyetemi és főiskolai finanszírozás hiánya a 26 milliárd forintot is meghaladja – derül ki a híradásból.

A HÖOK FB elnöke a kiállításon megjelent érdeklődőknek elmondta, hogy a hiányzó milliárdok nélkül szakok szűnhetnek meg és csökkenhet a megmaradt képzések színvonala. Mindez azért is sajnálatos, mert Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője csütörtökön megállapodott a hallgatók képviselőivel, így a következő tanévben is minden szakon tanulhatnak állami ösztöndíjas finanszírozási formában a hallgatók – olvasható a közleményben.

A „szénszünethez” természetesen a Debreceni Egyetem is csatlakozott. A cívisváros kutató-elitegyeteme idén az utóbbi években megszokottnál kisebb standdal vesz részt a kiállításon, hiszen a képzéseinek színvonalát és nívóját nem a kiállítópult méretével kívánja bemutatni. Annak ellenére, hogy az utóbbi évek költségvetési megszorításai egyre csak növekedtek és ebben az évben az egyetemet majdnem 1 milliárdos veszteség érte, sikeresen tudott gazdálkodni és képzésein az eddig megszokott magas színvonalat fenntartani.

Könyvtára, magasan kvalifikált oktatói kara, nívós oktatási épületei, valamint gyakorlatorientált és tudományosan megalapozott képzései versenyképes tudáshoz segítik hallgatóit, komfortos kollégiumai és hagyományos rendezvényei pedig emlékezetessé teszik azokat a bizonyos „egyetemi éveket” – fogalmaz Körösparti Péter, a DEHÖK elnöke.

– Örömteli hír, hogy csütörtökön az EMMI és a HÖOK között létrejött megállapodásnak köszönhetően immár a Debreceni Egyetem minden képzése elérhető állami ösztöndíjas finanszírozási formában. A megváltozott felvételi eljárási rendet és a felsőfokú tanulmányok új finanszírozási rendszerét a februárban tartandó nyílt napon mutatják be az Egyetem vezetői – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!