Hajdú-Bihar

2013.02.10. 15:49

A prosztatarák a férfiak „népbetegsége”

Debrecen - A betegség felismerését nehezíti, hogy korai stádiumban gyakran tünetmentes.

Debrecen - A betegség felismerését nehezíti, hogy korai stádiumban gyakran tünetmentes. - A férjem régóta asztmás, az ősszel pedig kiderült, hogy prosztatarákos. Már kapott egy hormongátló injekciót, de időközben nagyon felment a cukra és nem tudtuk folytatni. CT-n voltunk, s kiderült, hogy a rák átterjedt a kismedencéjére is. Arra lennék kíváncsi, hogy mik az esélyei a gyógyulásra? - kérdezte egy telefonáló dr. Horváth Zsolt egyetemi docenstől.

- Sajnos a kísérőbetegségei és az, hogy a prosztatarák a környezetét is érinti, nem túl jó jelek. Sugárterápiát nem javasoltak? Mert az javíthatná az esélyeit, még akkor is ha a rák kiterjedt - mondta a szakember. A beszélgetésből kiderült, hogy a férfit nem lehet megoperálni, s még azt sem tudják (márciusban lesz a vizsgálat), hogy vannak-e távoli áttétek a szervezetében. - Ha csak helyi kiterjedésű, akkor a sugárterápia és a hormongátló gyógyszerek segítségével akár olyan állapotot is el lehet érni, hogy meg lehessen operálni vagy fenntartani a jelenlegi állapotot. Mindenesetre a terjedés magas rizikója miatt fontos a folyamatos kontroll. A kérdésére addig felelőtlenség lenne válaszolni, amíg nincsenek meg a vizsgálati eredmények, s még az után sem lehet pontosan „megjósolni” az esélyeket - zárta a beszélgetést az Onkológiai Intézet igazgatója.

Szűrővizsgálat!

Ahogyan azt már a mellrák kapcsán hangsúlyoztuk, a prosztatarák felismerésében is kulcsszerepet játszik a szűrővizsgálat. E daganatos betegség gyakoriságát tekintve a férfiak körében népbetegségnek számít, s az egyik vezető halálozási ok is Európaszerte. „Az időben történő észlelést nehezíti, hogy a prosztatarák a korai stádiumban gyakran tünetmentes, vagy a jelentkező tünetek megegyeznek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteivel. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a korai stádiumú prosztatarák műtéttel teljesen meggyógyítható, ezért a rendszeres szűrés a megelőzés egyik leghatékonyabb eszköze” - olvasható a DE OEC témáról kiadott közleményében.

PSA-szint

„A szűrés két fontos alkotóeleme, a prosztata kitapintása és az ún. prosztata specifikus antigén (PSA) meghatározása, együttesen biztosítja a megfelelő diagnózis kialakítását. Sokszor a prosztatarák már ujjal tapintható, máskor azonban a PSA szint emelkedése hívja fel a betegségre a figyelmet. Nehezíti azonban a diagnózist, hogy a PSA szint emelkedett lehet nagy prosztata vagy gyulladás esetén is” – olvasható a közleményben dr. Flaskó Tibor, az Urológiai Klinika igazgatójának felhívása a rendszeres szűrés fontosságára.

A prosztatáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!