Hajdú-Bihar

2013.02.10. 15:48

Angioszarkóma: főleg késsel gyógyítható

Debrecen - A világszinten is ritka betegségre kevés gyógyszeres kezelés van.

Debrecen - A világszinten is ritka betegségre kevés gyógyszeres kezelés van.Jól mutatja, hogy mennyiféle betegséggel kapcsolatosan hívták szakemberünket kedden, hogy olyan ritka kórtól, mint az angioszarkómától, szenvedő olvasónk is akadt.

- Nyirokmirigy rákkal műtöttek, de utána a „kemót” nem vettem fel, viszont sugárkezelést kaptam, ami miatt angioszarkómás lettem - hallhattuk telefonálónktól. - Ez egy nagyon ritka betegség, évi 1-2 esettel, ha találkozunk Debrecenben, de világszinten sincs sok tapasztalat, ezért nincs is túl sokféle lehetőség a gyógyszeres kezelésre. Alapvetően „késsel lehet gyógyítani” - reagált dr. Horváth Zsolt.

- Igen, már én is a 10. műtét előtt állok, mindannyiszor az Országos Onkológiai Intézetben műtöttek. De már kezdek „beleőrülni” az állandó operációkba, ezért is telefonáltam, hogy talán tud valami olyan módszerről, ami segíthet. - Ez a betegség a kis kapilláris erek rosszindulatú daganata, így ha nem sikerül tökéletesen kiműteni, akkor időről időre „elburjánzik”. Sajnos a további sugárkezelés szóba se jöhet, a kemoterápiát azonban érdemes lenne meggondolnia. Ilyen ritka betegségek esetén érdemes azokat a hazai centrumokat felkeresni, ahol nagyobb tapasztalat és több új kezelési lehetőség áll rendelkezésre - válaszolt az olvasó kér(d)ésére Onkológiai Intézet igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!