Hajdú-Bihar

2013.02.27. 17:51

Csak gazdasági önállóságuk szűnt meg

Debrecen - A területi bizottságok tevékenysége szerves része a köztestületi működésnek.

Debrecen - A területi bizottságok tevékenysége szerves része a köztestületi működésnek.A mögöttünk hagyott év a korábbiakhoz hasonlóan igen változatos eseménydús, rendezvényekben gazdag volt - summázta a DAB szempontjából 2012-öt a területi bizottság elnöke Bitskey István a szerdai éves közgyűlésen. Előtte Dudits Dénes a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke köszöntötte a megjelenteket, de mint hangsúlyozta, beszédét magánemberként mondta el.

Ebben szólt arról, hogy a világ tudományos vérkeringéséhez tartozásunkat elsősorban az uniós együttműködések biztosítják. Ezért nagyon fontos, hogy az akadémia megtalálja azokat a lehetőségeket, miként kezdeményezhetne, illetve koordinálhatna egy tudatosan felépített nemzeti stratégiát, ami hatékonyabbá teszi a tudományterületek magyar művelőinek nagyobb hozzáférhetőségét az uniós döntéshozatalhoz és forrásokhoz.

A továbbiakban arról beszélt, hogy a területi bizottságok tevékenysége szerves és meghatározó részeit képezik a köztestületi működésnek. A vidék tudományos életében az egyetemek és főiskolák, illetve intézetek kulcsszerepét erősítik, és ebben az együttműködésben fontos helyet foglal el a tudományos ismeretterjesztés. A bizottságok kiemelt szerepet játszanak a határon túli magyarsággal való kapcsolattartásban is.

A DAB elmúlt esztendejét értékelve Bitskey István úgy fogalmazott: az átszervezés éve volt, hiszen gazdaságilag az öt területi bizottság elveszítette önállóságát és a Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságához tartoznak. Ez azonban nem változtat a céljaikon: továbbra is a régió tudományos életét kívánják segíteni munkájukkal.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!