Hajdú-Bihar

2013.02.04. 17:21

„Elszivárog” a szippantási díj

Debrecen - Az új szennyvízkezelési rendelet a szabályos gyűjtővel rendelkezőknek hátrányos. Kósa Lajos igyekezett tisztázni a félre értéseken alapuló felvetéseket, és arról is beszélt lapunknak, hogyan próbál segíteni az önkormányzat több ezer debreceni lakosnak.

Debrecen - Az új szennyvízkezelési rendelet a szabályos gyűjtővel rendelkezőknek hátrányos. Kósa Lajos igyekezett tisztázni a félre értéseken alapuló felvetéseket, és arról is beszélt lapunknak, hogyan próbál segíteni az önkormányzat több ezer debreceni lakosnak.Év elején jelentkezett kételyeivel egy olvasónk a tervezett szennyvízszállítási rendelettel kapcsolatban, és azóta már Kósa Lajosnak is nyílt levelet írt az ügyben. Erre reagálva a polgármester igyekezett tisztázni a félre értéseken alapuló felvetéseket, és arról is beszélt lapunknak, hogyan próbál segíteni az önkormányzat több ezer debreceni lakosnak.

Új rendelet

Előbb azonban idézzük fel a nyílt levél néhány mondatát. „2012. végéig a csatornával ellátott fogyasztóhelyeken mintegy 200 Ft/m3 volt a csatornadíj, a csatornázatlan és nem csatornázható fogyasztóhelyeken pedig szintén a vételezett víz mennyisége szerint kellett a folyékony hulladék szállításért fizetni, bruttó 380-420 Ft/m3 díjat... A város önkormányzati rendelete az eddig a vízszámlában a fogyasztott vízzel együtt kiszámlázott szennyvízszállítás díjat három-három és félszeresére 1041 illetve 1327 Ft/m3-re emelte, és egyúttal elrendelte, hogy a fogyasztó a helyszínen a Vízművel szerződött szippantási szolgáltatónak fizessen, és aláírásával igazolja az elszállított szennyvíz mennyiségét.„

Rosszra ösztönöz

A továbbiakban a levélíró annak az aggodalmának ad hangot, hogy a szállítás díjának a szennyvíz mennyiségéhez kapcsolása még azt is a saját telken belüli, szabálytalan szikkasztásra ösztönzi, aki eddig törvénytisztelően elvitette a szennyvizet. Továbbá figyelni kell, hogy üresen érkezik-e a szállító jármű, és valóban annyi szennyvizet visznek-e el tőle, mint, amit aláír, hiszen az után fizet. De ezt elvárni a fogyasztótól, hogy tudja a pontos mennyiséget, holott az ürítő telepen van megfelelő eszköz a méréshez, érthetetlennek tartja a levélíró. „A jelenlegi szabályozás azt az 5000 fogyasztót, aki nem tud rákötni a csatornára, aránytalanul megterheli azokkal szemben, akiket érintettek az eddigi csatornafejlesztések.” - véli a levél szerzője.

Közbeszerzéssel

Kósa Lajos szerint még ennél is tarkább a kép, ugyanis háromféle érintettet kell megkülönböztetni a 4800 háztartásból. Közülük azok vannak a legtöbben, akik szivárgó szennyvízgyűjtőt építettek, és az új rendelkezés szerint éppen ők járnak a legjobban az elszállított mennyiség utáni fizetéssel. Nem így, akiknek a megemelkedett talajvíz is befolyik a tárolójukba, nekik valóban megemelkedik a díjfizetés összege. Az utóbbiak helyett eddig az önkormányzat fizette ki a vízfogyasztásukon felül elszállított mennyiséget, ami évi 70 millió forintba került.

A háztartásokból 2 ezer belterületen található, ezek fele eddig nem csatlakozott a csatorna hálózatra, ami természetesen hátránnyal jár számukra. A másik felének viszont segíteni akar a város, keresik a megoldást, hogyan támogathatná őket új szennyvízgyűjtőt építeni, illetve a régit átalakítani. A külterületeken élőket sem hagyják magukra, a szippantásra árak nélküli közbeszerzést írnak ki, hátha lesz olcsóbb jelentkező - mondta el Kósa Lajos.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!