Hajdú-Bihar

2013.02.15. 08:41

Érdekességek a mai napról – Február 15.

120 éve Puskás Tivadar találmányának köszönhetően Budapesten beindult a vezetékes rádió őse, a Telefonhírmondó-szolgálat. Puskás Tivadar a bécsi és a pesti Műegyetemen folytatott tanulmányai után Londonban és Amerikában élt hosszú évekig, ahol megismerkedett a vezetékes távíróval és az Edison-féle szénmikrofonnal.

120 éve Puskás Tivadar találmányának köszönhetően Budapesten beindult a vezetékes rádió őse, a Telefonhírmondó-szolgálat. Puskás Tivadar a bécsi és a pesti Műegyetemen folytatott tanulmányai után Londonban és Amerikában élt hosszú évekig, ahol megismerkedett a vezetékes távíróval és az Edison-féle szénmikrofonnal. 1876-ban visszatért Európába, hogy Bell vadonatúj találmányát kihasználva telefonközpontot létesítsen, amely több vonalat képes összekapcsolni. Pénzért és kísérleti lehetőségért Edisonhoz fordult New Yorkban. 1877-re elkészült a telefonközpont terve, 1878-tól Párizsban irányította az első telefonhálózat és -központ építési munkáit. Budapesten saját tőkéből valósította meg 1881-re a világ negyedik telefonközpontját. 1884-ben átvette a Budapesti Telefonhálózatot, de a további fejlesztések vagyona java részét felemésztették. Új fellendülés jött azonban 1892-ben, mikor az Osztrák-Magyar Monarchia Szabadalmi Hivatalában és még 18 országban bejelentette a vezetékes rádió ősének tartható telefonhírmondó szabadalmát. A sikert sajnos nem élvezhette sokáig, egy hónappal a szolgálat beindulása után, 49 évesen szívrohamban meghalt.

449 éve született meg Galileo Galilei olasz csillagász, távcső első értő felhasználója. Galilei olyan csillagok sokaságát látta meg az új eszközzel, melyek azelőtt láthatatlanok voltak. Felfedezte a Jupiter négy nagy holdját (Galilei-holdak), mellyel Arisztotelész azon tételét cáfolta, miszerint minden keringő égitest központja a Föld. A következő két évben megfigyelte a Vénusz fázisait, majd a Nap-foltokat.

131 éve először szállítottak fagyasztott húst. A rakomány Új Zélandról tartott Angliába.

42 éve hosszú idő (1200 év) után Britanniában a 12-es shilling rendszert 10-esre változtatták.

2412 éve halálra ítélték Szókratész filozófust. A klasszikus görög filozófiát tőle származtatjuk. Több csatában harcolt, noha nem volt harcos alkat, de jó katona volt. Amikor véget értek a háborúk, koholt vádakkal támadták, és halálra ítélték, de ő a száműzetés helyett az önkéntes halált választotta, és kiitta a méregpoharat.

245 éve először készítettek és reklámoztak mustárt.

133 éve halt meg Fischer Mór porcelánfestő, porcelán gyáros, a herendi porcelángyár megalapítója. Nemesi címet kapott a magyarországi kerámiaipar fejlesztése terén szerzett érdemeiért.

131 éve halt meg Csajághy Laura, Vörösmarty Mihály felesége. A költő hozzá írta A merengőhöz című és sok más szép költeményét.

158 éve halt meg Vajda Julianna (Lilla), Csokonai Vitéz Mihály múzsája.

110 éve mutatták be az első Teddy mackót, amit Morris és Rose Michtom készített. Azóta is a világ talán legnépszerűbb játéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!