Hajdú-Bihar

2013.02.22. 16:25

Idén keskenyebb a DESZKA

Debrecen - Hetedszer hangolódhatunk azt új magyar darabok színházi fesztiváljára, idén öt nap alatt tíz színpadi produkciót láthat a közönség.

Debrecen - Hetedszer hangolódhatunk azt új magyar darabok színházi fesztiváljára, idén öt nap alatt tíz színpadi produkciót láthat a közönség.A korábbiaknál nagyobb összeget, 12 millió forintot kapott a Magyar Kortárs Drámák Fesztiválja (DESZKA) megrendezésére a Csokonai Színház a Nemzeti Kulturális Alaptól. Az intézmény költségvetéséből kell kiegészíteni, várhatóan mintegy 20 millióra – válaszolta Vidnyánszky Attila igazgató a pénteki sajtótájékoztatón a Napló kérdésére.

A megszokottnál kevesebb előadással, kortárs drámaíróval és rendezővel találkozhat idén a fesztivál iránt érdeklődő vendég. Részben, mert a direktor nem akarta a fél évtől belépő új igazgató „kontójára” elengedni a kiadásokat „ezért nem lesz olyan bőséges, széles a DESZKA” – fogalmazott, illetve, mert „nem születnek nagyszínpadra szánt új magyar darabok, s nem tudunk úgy válogatni, ahogy szeretnénk” – tette hozzá.

A fesztivál február 28-án, csütörtökön kezdődik és máricus 4-én, hétfőn zárul. Ezalatt a Csokonai Színház bemutatja Tóth-Máthé Miklós: A rögöcsei csoda című szatíráját, és látható a Gulácsy Lajos életétről szóló, Na Conxypanban hull a hó című előadás.

Kortárs dráma? – Debrecen

A színházigazgatók úgy érzik, túlságosan nagy kockázat a kortárs drámák bemutatása, Debrecenben azonban jók a tapasztalatok. A közönség itt elfogadta a friss szövegekre jellemző megszólalási módot. Bizonyíték erre, hogy elfogynak a jegyek – mondta Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház igazgatója pénteken, a Kortárs Magyar Dráma (a DESZKA) beharangozóján. Mint hallottuk, felvetődött, hogy megrendezzék-e egyáltalán a fesztivált az igazgatói pályáztatás kellős közepén – számításba véve azt is, hogy már tavaly jelezte az újragondolás szükségességét. „De hiányérzetünk támadt, továbbá a kiemelt fesztiválok keretéből kaptunk támogatást, megtartjuk tehát” – indokolta a döntést.

Horváth Patrícia rendező összefoglalta: Öt nap alatt tíz előadás, három felolvasó színház, hat szakmai beszélgetés szerepel a programban. Minden produkció előtt úgynevezett ráhangoló beszélgetéseket tartanak, a nap végén pedig közönségtalálkozón beszélgetnek a látottakról. Komáromi, szatmárnémeti, dunaújvárosi, budapesti társulatok lépnek a debreceni deszkákra, és élő a kapcsolat a Vojtina Bábszínházzal is – tájékoztatott.

Szentei Tamás, a polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője köszönetet mondott az év közepén a Nemzeti Színház vezető helyére távozó direktornak és az újságíróknak, mert „ha az országban a magyar dráma kerül szóba, akkor társítják Debrecenhez”.

- HBN-SZK -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!