Hajdú-Bihar

2013.02.22. 15:23

Kéményseprés és ingatlanügyek napirenden

Debrecen - Számos fejlesztésről is döntenek majd a képviselők a következő közgyűlésen.

Debrecen - Számos fejlesztésről is döntenek majd a képviselők a következő közgyűlésen.Kinyilvánítja a képviselő testület, hogy megállapodást kíván kötni a magyar állammal az önkormányzatot terhelő adósságállomány részbeni átvállalásáról – a javaslatról a február 28-i közgyűlésen szavaznak majd a városatyák.

Egységesítik a megyében a kéményseprési díjakat, melyeket ezután - kormányrendelet alapján - a mostaninál sokkal bonyolultabb módon fognak kiszámítani. Egy munkaegység-összeget kell különböző szorzókkal figyelembe venni, s ennek alapján az egyes kéménytípusoknál akár 60 százalékkal több és kevesebb is lehet az árváltozás: „a szilárd tüzelésű (fa, szén) tüzelőberendezést használóknál nagymértékű, a 2012. évihez viszonyítva akár 63-76 százalékos növekedést”, „a zárt rendszerű (turbó) égéstermék elvezetővel rendelkező ingatlanoknál 53-61 százalékos csökkenést” is eredményezhet.

Módosítaná a város a háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó rendeletét is. Az előterjesztés azt javasolja, hogy a közszolgáltatás évi négyszeri igénybevételének kötelezettségét helyezzék hatályon kívül, mivel az egyes ingatlanokról alkalmanként elszállítandó szennyvíz mennyisége nem határozható meg egységesen. E miatt az üdülő- és az időlegesen használt ingatlanok esetén a szolgáltatás évi egyszeri igénybevételétől is eltekintenének, azt szükség szerinti rendszerességgel végeztethetnék el a tulajdonosok. Az utólagos díjfizetési rend helyett viszont ürítésenként, a helyszínen, számla ellenében kellene megfizetni az ürítési díjat (az alapdíjon felül).

A mozgóképről szóló törvényben rögzítetteknek megfelelően rendeletet alkotna a város a tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatának szabályairól is. Napirenden lesz a Debreceni Intézményműködtető Központ alapítása és pályázat kiírása magasabb vezetői beosztásának ellátására.

Pályázatot nyújthatnak be Debrecen településfejlesztési koncepciójának és Integrált Településfejlesztési Stratégiájának kidolgozására, melyhez 100 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatást nyerhet el az önkormányzat. Komplex rekonstrukciója valósulhatna meg az 1-es villamosvonalnak, beleértve 9 jármű beszerzését. A 15 milliárd forintos beruházás 2 milliárd forintos önerőt igényelne.

Bővítése érdekében egy hektárnyi területet vásárolna a Debreceni Gyógyfürdő Kft. a Nagyerdőből, a kiszemelt rész forgalmi értékét 111 millió forintban határozták meg az ingatlanforgalmi szakértők – ennyiért vette meg az önkormányzat novemberben a gyógyfürdőtől a Csónakázó-tavat. Egy alsójózsai beépítetlen területet ingyenes hasznosításba adhatnak 99 évre a református egyháznak, a telek közvetlenül a református templom mögött helyezkedik el. Fenti ingatlanügyletekről szintén tárgyalnak a képviselők csütörtökön.

Nem kívánja folytatni 2013. április 30. után a járóbeteg-szakellátást az önkormányzat - ha ebben az ügyben igennel szavaznak a városatyák, az állam veheti át a feladatot. Az Egészségügyi Járóbeteg Központ Nonprofit Kft. 2012. évben „a feladatellátáshoz kapcsolódóan 2.335.625.000,- Ft (az OEP támogatás összegével egyező) összegű bevételre tett szert, és a feladatellátás során 2.377.733.000,- Ft összegű költsége merült fel” – áll az előterjesztésben.

-HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!