Hajdú-Bihar

2013.02.22. 12:07

Kevesebb intézmény, kevesebb pénz

Debrecen - 31 milliárd (egész pontosan 30 milliárd 878 millió 193 ezer) forint összegből gazdálkodhat Debrecen 2013-ban a város költségvetéséről szóló rendelet tervezete szerint. A korábbiakhoz képest számos változás van a gazdálkodás tervezésében.

Debrecen - 31 milliárd (egész pontosan 30 milliárd 878 millió 193 ezer) forint összegből gazdálkodhat Debrecen 2013-ban a város költségvetéséről szóló rendelet tervezete szerint. A korábbiakhoz képest számos változás van a gazdálkodás tervezésében.A elmúlt évekhez képest fontos változásokat kell figyelembe venni, alapvetően a 2012. évi január 1-i 98 költségvetési szervvel szemben a 2013. évi költségvetésben 51 szerepel.

Iskolák

„A nevelési-oktatási intézmények száma csökkent 47-tel, az önálló óvodák száma nőtt kettővel. A szakosított szociális és gyermekvédelmi feladatokat ellátó intézmények közül 2 állami fenntartás alá került. Az állami feladatokból, a múzeumi és könyvtári feladatok a városhoz kerültek, ez két intézmény átvételét jelentette” – sorolja az előterjesztés. Ugyanakkor feladatbővüléssel jár, hogy a gyermek étkeztetést biztosítani kell a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola és Kollégiumban és a Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola és Kollégiumban is (korábban a megyei intézményfenntartó kötelezettsége volt). Működési hiány nem tervezhető.

Adók

Kevesebb feladathoz kevesebb pénz is jár: 2012-ben közel 42 milliárd forint volt a büdzsé főösszege.

2013-tól a helyben maradó SZJA (mely a településen beszedett SZJA 8 százaléka volt), illetve a jövedelemdifferenciálás alapján számított SZJA kiegészítés az önkormányzatot már nem illeti meg. Nem önkormányzati bevétel az illeték korábban meghatározott hányada sem, a gépjárműadó 60 százaléka állami bevétel lett – mindezek miatt együttesen mintegy 5,5 milliárd forinttól kell a városnak eltekintenie.

A feladatok átcsoportosításából következően az állami támogatások szerkezete, összege, számítási módja is jelentősen megváltozott, értelemszerűen a köznevelési feladatokhoz az önkormányzatnak már nem jár állami hozzájárulás, mivel ezt a feladatot nem látja el.

Ugyanakkor az önkormányzatok általános működéséhez és feladatainak ellátásához meghatározott számítási rend szerint biztosít támogatást az állam (ez Debrecen esetén 7 milliárd 087 millió forint). „Összességében a 2013. évi tervezett bevétel a tényleges 2012. évi teljesítést figyelembe véve jelentősen nagyobb összeg, mint az előző évi. A gépjárműadó bevételi tervből kieső 830 millió forintot pótolja az építményadó mértékváltás miatti 420 millió forint, illetve a jogszabályváltozások miatt az iparűzési adóban számolt 980 millió forint többlet. A hiányzó összeg várhatóan a késedelmi pótlék és a bírság bevételből teljesíthető” – írja az előterjesztés a helyi adók kapcsán.

Az igen takarékos kiadási oldal többek között kertségi fejlesztésekre 546 millió forintot szán, és 673 milliót forintot tartalékol.

Néhány szempont, mi alapján számítják az állami támogatást

- a hivatal működéséhez: 283,94 fő az az elismert hivatali létszám

- a zöldterület gazdálkodással kapcsolatos feladatokhoz: a belterület nagysága,

- közvilágítási feladatokhoz: kisfeszültségű hálózat kilométerére jutó kiadás,

- köztemető fenntartásával kapcsolatos feladatokhoz: a településen lévő köztemető 1 négyzetméterre jutó kiadás,

- közutak fenntartásához: a belterületi utak 1 kilométerre jutó kiadásai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!