Hajdú-Bihar

2013.02.18. 17:31

Nincs belvízveszély, mégsem ülhetnek tétlenül

Hajdú-Bihar - Az elmúlt évekkel ellentétben átlagos vízrajzi és időjárási helyzet jellemzi térségünket és folyóink vízgyűjtőit. Míg ugyanis 2010-ben a belvíz, 2012-ben az aszály okozott gondokat – mondta Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, amikor körképet kértünk tőle a jelen állapotokról.

Hajdú-Bihar - Az elmúlt évekkel ellentétben átlagos vízrajzi és időjárási helyzet jellemzi térségünket és folyóink vízgyűjtőit. Míg ugyanis 2010-ben a belvíz, 2012-ben az aszály okozott gondokat – mondta Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, amikor körképet kértünk tőle a jelen állapotokról. Hangsúlyozta: a Kárpát-medencében az év bármely időszakában előfordulhat árvíz vagy belvíz, erre mindig felkészültnek kell lennie a szakmának.

– Jelenleg az igazgatóságunk illetékességi területén lévő folyók, a Berettyó, a Sebes-Körös, a Hortobágy-Berettyó és a Tisza apadnak. A hegyvidéki vízgyűjtő területeken átlagos hómennyiség esett, a jég már elvonult a folyókról, ezért jeges árra nem számítunk. A talajon nincs hótakaró, s mivel a belvíz gyakran hóolvadáskor lép fel, ilyen veszély most nem fenyeget. Az igazgatóság területén lévő 12 belvízvédelmi szakasz egyikén sincs készültség.

Mégsem jelenthetjük ki, hogy a jövőben nem okozhat gondot a belvíz: február elején két nap alatt a megyei átlag 1-1,5 havi mennyiségének megfelelő csapadék esett. Ha jön egy esős-havas időszak, és lehullik 50-100 milliméter eső, akkor előállhat a probléma – intett az igazgató, hozzátéve, hogy a várható időjárást legfeljebb egy hétre lehet megbízható pontossággal előre jelezni.

Azt is elmondta, a 2013-ból eltelt másfél hónapban az elmúlt évi hasonló időszakhoz képest mintegy 25 milliméterrel több csapadék esett, így az előző száraz év ellenére nem alacsony, lényegében átlagos a folyóink vízszintje.

 

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!