Hajdú-Bihar

2013.02.11. 10:10

Többet költünk a megelőzésre - Ötből négyen vettek igénybe alternatív gyógymódot az elmúlt évben

Debrecen -  A magyar lakosság növelte az elmúlt egy évben egészségmegőrzésre fordított kiadásait – derült ki a GfK Hungária Egészséggazdasági Monitorának 2012-es felméréséből.

Debrecen -  A magyar lakosság növelte az elmúlt egy évben egészségmegőrzésre fordított kiadásait – derült ki a GfK Hungária Egészséggazdasági Monitorának 2012-es felméréséből. A vizsgálat szerint, bár a lakosság nagy része tisztában van az egészségét veszélyeztető fő tényezőkkel, életmódján a gyakorlatban kevéssé változtat. Alternatív gyógyászati megoldást ötből négyen, prevenciós céllal pedig 15 százalék vett igénybe.

Egészségmegőrzés érdekében

A lakosság egyharmadát jelentő magasabb jövedelmű fogyasztói csoportokban elsősorban a megelőzés és az egészségmegtartás az egészségügyi kiadások fő célja, a lakosság kétharmadát kitevő alacsonyabb jövedelmű lakosság körében viszont elsősorban a betegségek kezelésére és a betegségek melletti egészség-fenntartásra költenek.

Míg az egészségmegőrzésben aktívabb csoportban az összes egészségcélú költések 15 százalékát teszik ki az orvosi és gyógyszerköltségek, ez az arány több mint duplája – 36 százalék – az elsősorban betegség miatt költők körében – olvasható a közleményben. Mint írták: az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás továbbra is jelentős, ám ennek csak töredéke kerül a mindennapi gyakorlatba átültetésre. A lakosság 84 százaléka tudja, hogy a dohányzás komoly kockázati tényező, mégis csupán 61 százalék nem dohányzik és kerüli a dohányfüstös helyeket. A magas vérnyomást is a lakosság 84 százaléka tartja kiemelkedően veszélyeztető tényezőnek, azt viszont megméretni csak 49 százalék szokta rendszeresen.

Alternatív lehetőségek

Amennyiben a gyógyulási céllal alkalmazott és alternatív kezeléseket is figyelembe vesszük, úgy összességében a lakosság közel egyharmada (32 százalék) részesít előnyben alternatív terápiát. Gyógyteát a lakosság 44 százaléka vásárolt az elmúlt 12 hónapban – többen mint vény nélkül kiadható gyógyszert – és közel negyedrészük (a lakosság 10 százaléka) az interneten intézte ezirányú beszerzését. Hasonlóan népszerűek a homeopátiás készítményeket, amelyeket a lakosság 9 százaléka vásárolt az elmúlt 12 hónapban.

Az éves átlagos kiadásokat vizsgálva látható, hogy az egy főre jutó alternatív gyógyászati kiadások közül az íriszdiagnosztika vezet éves 30.600 forintos költéssel, amit az akupresszúra követ bő 17.000 forintos költéssel, míg fény- és színterápiára 13.000 forintot adnak ki azok, akik ezt a megoldást választják.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!