Hajdú-Bihar

2013.03.29. 09:01

A szerencséjükben bíznak?

Debrecen - A budapesti autók közül majdnem minden második éjjel az utcán parkol. Debrecenben is sokan tesznek így.

Debrecen - A budapesti autók közül majdnem minden második éjjel az utcán parkol. Debrecenben is sokan tesznek így.Hiába nőtt jelentősen tavaly az autólopások száma, az autósok 54 százaléka nem tart attól, hogy ellopják a járművét – derül ki a Genertel legutóbbi felméréséből. Igen kevesen használnak komolyabb lopásgátló berendezést, az autók jelentős része pedig – különösen a fővárosban – nem védett helyen parkol éjszakánként. Ennek ellenére a megkérdezettek 77 százaléka semmilyen biztosítási védelemmel nem rendelkezik lopás esetére. A többség nem is tudja, hogy lopás elleni casco már évi néhány ezer forintért is elérhető.

Csak a fénykép...

A közösségi oldalakon egyre többen osztják meg ellopott autójuk fényképét. E gyakoriság növekedését a statisztikák is alátámasztják: 2012-ben hosszú évek után először ismét jelentősen, 14 százalékkal emelkedett a hazai autólopások száma. A több mint öt és félezer tavaly eltulajdonított jármű kétharmada Budapesten tűnt el. Ezek a tények azonban egyelőre nem tükröződnek az autósok óvatosságán, többségük egyáltalán nem fél attól, hogy a parkolóhelyre visszatérve autójának csak hűlt helyét találja.

Alkatrésznek is

„Sokan gondolják azt, hogy az autótolvajok elsősorban az értékesebb, újabb autókra vadásznak, azonban egyre inkább az a jellemző, hogy az ellopott autókat alkatrészforrásként hasznosítják. Ennek megfelelően a bűnözők is egyre inkább a leggyakoribb márkákra (Suzuki, Volkswagen, Renault, Opel), ezeken belül is a kis- és középkategóriás autókra állnak rá, és a néhány évnél idősebb autók ugyanúgy célpontba kerültek” – magyarázza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

A tolvajok dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy míg vidéken az autók 60-65 százalékát garázsban tartják, Budapesten ez az arány mindössze 30 százalék. A felmérés adatai szerint Budapesten az autósok 45 százaléka éjszaka az utcán kénytelen tárolni autóját, könnyű hozzáférést nyújtva a bűnözők számára.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!