Hajdú-Bihar

2013.03.25. 18:23

Árvízvédelem Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Hidegben és metsző szélben végezték a munkájukat ottjártunkkor, hétfőn délelőtt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) ár- és belvízvédekezésben részt vevő szakemberei. Míg a hideg azonban „csak” kellemetlenné, valami más lényegesen nehezebbé teszi a dolgukat: idén szokatlanul sok az uszadék; a vízben sodródó hínár, nád eltömítené a szivattyúkat, ezért egy fésűs szerkezettel felfogják és kiemelik azt.

Hajdú-Bihar - Hidegben és metsző szélben végezték a munkájukat ottjártunkkor, hétfőn délelőtt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) ár- és belvízvédekezésben részt vevő szakemberei. Míg a hideg azonban „csak” kellemetlenné, valami más lényegesen nehezebbé teszi a dolgukat: idén szokatlanul sok az uszadék; a vízben sodródó hínár, nád eltömítené a szivattyúkat, ezért egy fésűs szerkezettel felfogják és kiemelik azt.

Vasárnap (március 24-én) reggelre 310 cm-re emelkedett a vízszint a borzi mérőnél, így másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a TIVIZIG Nádudvar-Bucsa védelmi szakaszán (a TIVIZIG működési területén jelenleg itt a legmagasabb). Vagyis míg „normál” üzemmódban két gátőr dolgozik a védvonalon, most 2 műszaki szakemberrel és 4 segédőrrel egészül ki a létszám és 24 órás a szolgálat. Folyamatosan szivattyúznak, 6 óránként mérik és jelentik a vízállást. (Egy esetleges harmadfokú készültségnél még több embert rendelnének ide és 2 óránként jeleznék a vízszintet.) Bár nem akartak jósolgatni, az itt dolgozók úgy vélik, most nem lesz szükség a harmadfok elrendelésére. Azt is megtudtuk, ezen a részen az utóbbi évtizedekben sohasem lépte át a gátat a víz.

– Tőlünk 7 kilométerre északra, Ágotánál, ahol a Hortobágy a Berettyóba ömlik, van egy vészelzárómű. Ha több folyó árad, például magas a Tisza vízállása és az felduzzasztja a Köröst, utóbbiba nem engedjük bele a Hortobágy-Berettyó vizét, hanem egyszerűen elzárjuk a víz útját – magyarázza Radácsi Gábor, a Nádudvar-Bucsa védelmi szakasz szakaszvédelem vezetője az Apavára gátőrtelepen. – Szükség esetén megnyitják a nagyiványi tározót is, vagyis átvágják a töltést Ágota közelében és a víz a legelőre, a Hortobágyi Nemzeti Park területére folyik. Az elsődleges szempont ugyanis a lakott területek védelme!

Utoljára 2006-ban aktiválták a vészelzáróművet. Korábban ideiglenes elzáró rendszer működött, de miután ezt két egymást követő évben is használni kellett, ésszerűbb és hosszabb távon olcsóbb is volt vészelzáróművet megépíteni.

Az ár- gyakran a belvízzel együtt jön, mint ezúttal is: szintén másodfokú a belvízvédelmi készültség a Nádudvar-Bucsa árvízvédelmi szakaszhoz kapcsolódó Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon; a Hortobágy-Berettyó folyón, valamint a Hamvas és a Sárrét csatornán – nagyjából Püspökladány szántóterületeitől Bakonszegig.

Püspökladány, Nádudvar és a Békés megyei Bucsa fekszik mélyen, elsősorban ezek környékét kell a ár- és belvíztől védeni – mondja Radácsi Gábor.

A Nádudvar-Bucsa védelmi szakasz 34 km hosszú, Ágotától kicsit északra kezdődik és kb. a borzi szivattyútelepig tart, utóbbi már Békés megye csücskében van. Hétfőn a hidegnek köszönhetően elég szilárd a töltés ahhoz, hogy autóval végig lehet menni rajta, így érintjük a hamvasi és a borzi telepet is.

A 8 szivattyútelep mind üzemel, a Hamvas és a Sárrét vizét emelik át a Hortobágy-Berettyóba, elvezetve azt 2300 hektárnyi elöntött szántóföldről és legelőről. A március 18-án elrendelt elsőfokú készültség óta több mint 1 millió köbméter vizet juttattak a folyóba. A legnagyobb teljesítményű a Borznál lévő szivattyútelep, melynek gépei 9,3 köbméter vizet emelhetnek át másodpercenként.

E napokban a hideg miatt a mozgó alkatrészek (a fésűszerű gerebek és szállítószalagok) összefagyhatnak, igazi gondot azonban az uszadék jelent, mely igen gyorsan tölti meg az elszállítására használt pótkocsikat. A TIVIZIG munkatársai úgy vélik, feltehetően az enyhe tél miatt sok a növényzet a csatornákban.

HBN-SzT


Árvízvédelem

- I. fokú belvízvédelmi készültség: ha nem lehet gravitációs úton a folyóba juttatni a vizet, vagyis ha már szivattyúzni kell

- II. fokú: ha 24 órás üzemeltetés szükséges

- III fokú: ha a védelmi szakasz szivattyúi összkapacitásuk 80 százalékán dolgoznak

- Szükség esetén (egyidejű ár- és belvíznél) korlátozhatják a folyóba juttatott víz mennyiségét, csak annyit emelhetnek be, amennyit feltétlenül szükséges – ilyen korlátozás volt 2000-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!