Hajdú-Bihar

2013.03.07. 19:25

Fidesz-székház - Kósa: szerveződik a Bajnai-gárda

Debrecen, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - Egy meglehetősen kis, ám agresszív, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította Kósa Lajos a budapesti Fidesz-székházba való "betörést." Szerinte látható, hogy "szerveződik a Bajnai-gárda".

Debrecen, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - Egy meglehetősen kis, ám agresszív, Bajnai Gordon mozgalmához köthető csoportnak tulajdonította Kósa Lajos a budapesti Fidesz-székházba való "betörést." Szerinte látható, hogy "szerveződik a Bajnai-gárda".

A Fidesz alelnöke csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a demokráciában az a szokás, hogy az érveinket elmondjuk, és ha kell, legális eszközökkel képviseljük azokat.

A demokrácia és az alkotmányosság ellen léptek fel azok, akik betörtek a székházába, mert a politikai vélemény kinyilvánításába nem fér bele az erőszak alkalmazása - vélekedett.

Debrecen polgármestere szerint Bajnai Gordon Együtt 2014 mozgalmát támogatják azok, akik "egyetemet foglaltatnak el másokkal vagy a csütörtökihez hasonló erőszakos cselekedeteket szervezik".

Nem lehet nem észrevenni, hogy mi történik az országban, ez a provokáció egy folyamat része - vélekedett Kósa Lajos.

Szokatlannak és egyben riasztónak nevezte azt, hogy demokrácia és jogállamiság idején bizonyos politikai erők elfogadhatónak tartják a magánterületre történő erőszakos behatolást, majd hozzátette: a demokráciát érte rendkívül súlyos támadás.

Kósa Lajos az MTI kérdésére elmondta: megfontolják, hogy jogi lépéseket tegyenek-e a behatolók ellen. Ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy a rendőrség nem lépett fel agresszíven, nem ült fel a provokációnak. "Mi mások vagyunk, nem uszítjuk rá senkire a rendőrséget gyurcsányista módon" - közölte.

A politikus kitért arra, hogy Magyarországon szólás- és gyülekezési szabadság van, nincs cenzúra, így félreértéseken alapulnak a hasonló vádak. A magyar alkotmánynak integráns része az emberi jogok egyetemes nyilatkozata és az emberi jogok európai chartája.

Megítélése szerint a mostani alkotmánymódosítás nem szűkítette, hanem bővítette az alkotmányossággal kapcsolatos vizsgálatok lehetőségét az Alkotmánybíróságnál is. "Annyit kértünk ebben a szabályban, hogy az Alkotmánybíróság ne puskázzon egy korábbi alkotmányra vonatkozó alkotmányossági értelmezéseiből" - szögezte le.

Mint mondta, éppen ők védik az alkotmányosságot azzal, hogy a taláros testület határozatait figyelembe véve módosítják az alaptörvényt. Példaként hozta fel az egyházakat érintő szabályozás kérdését, valamint a választási regisztráció elvetését.

Tüntetők egy csoportja csütörtök délelőtt hatolt be a kormánypárt budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva. Kora délutánra egyre több érdeklődő, köztük újabb tüntetők és ellentüntetők érkeztek a Fidesz székháza elé. Nagyjából 100-150 ember van a helyszínen.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!