Hajdú-Bihar

2013.03.04. 18:06

Jó előjelekkel kezdődhet a tenyészidőszak

Hajdú-Bihar - Szemben a legutóbbi években megszokott forgatókönyvvel, az idei tél nem tartogatta mérgét az utolsó hónapjára.

Hajdú-Bihar - Szemben a legutóbbi években megszokott forgatókönyvvel, az idei tél nem tartogatta mérgét az utolsó hónapjára.

 Igaz, az országszerte meglehetősen változékony február során kifejezetten télies időszakokban is volt részünk. Ugyanakkor az évszakos átlaghoz viszonyítva bőséges csapadékösszegek gyarapították az elmúlt tenyészév során lecsökkent talajvízkészletet.

2013 februárja összességében az átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé magasabb hőmérsékletűnek bizonyult Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyaránt. A hónap első néhány napján 10-15 °C körüli napi csúcshőmérsékletek is kialakultak, majd tizedike környékére fokozatosan visszatértek a télies értékek. Ekkor főként az északkeleti területeken napközben sem emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet, s ezzel egyidőben kiadós, változó halmazállapotú csapadék hullott, sőt, néhány nap erejéig megmaradó hóréteg is kialakult. A hó közepi enyhülést még egy hideg periódus követte, ismét sokfelé havazással, éjszaka -5 fok alatti minimum-hőmérsékletekkel és nappal is fagyos idővel. Február utolsó napjaira már tavaszias időjárás köszöntött be viszonylag száraz és enyhe idővel, 25-26-án nem egy helyen mérhettünk 15 fok feletti csúcsértékeket.

A hidegebb időszakok ellenére sem csökkent azonban tartósan 0 fok közelébe, vagy az alá a talaj hőmérséklete. A tizedike és huszadika körüli lehűlések során általában 1-2, havi átlagban 2-3 fok körül alakult az 5 centiméter mélységben mért talajhőmérséklet. A hónap utolsó hetének száraz és enyhe időjárása következtében azonban gyors ütemben emelkedett, a hónapfordulóra a legtöbb helyen 4-6 °C körül állt be ez az érték.

Jóllehet, a legnagyobb csapadékösszegek januárhoz hasonlóan ismét az ország nyugatabbi területein hullottak, a havi összeg térségünkben is nagy területen haladta meg legalább kétszeresen sokéves átlagot. A februárban szokásos 28-32 milliméter térségi átlagos csapadékösszegek helyett méréseink szerint a hónap során 40-70 milliméter hullott, helyenként azonban ennél is többet regisztráltunk. A legnagyobb csapadékhozamok a hónap első néhány napján alakultak ki, ekkor 1-2 nap leforgása alatt a havi összmennyiség 60-80 százaléka hullott le, a későbbiekben ritkán fordult elő jelentős, azaz napi 5 millimétert meghaladó csapadékösszeg.

A csapadék talajfagy hiányában könnyen el tudott szivárogni a mélyebb rétegekbe, hasznosulása optimálisnak mondható. Hatására újfent jelentős mértékben gyarapodott a talajvízkészlet szerte a Tiszántúl északi felén, a felső 1 méteres szelvényben a legtöbb helyen szántóföldi vízkapacitás körüli talajnedvességi értékek mérhetők. A hónap utolsó napjainak enyhe és száraz időjárása egyedül a felső néhány centiméteres réteget szárította kissé, ami kedvező a talajmunkák megkezdése szempontjából.

HBN–DE-AGTC Klímaközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!