Hajdú-Bihar

2013.03.13. 16:30

Kulturális hidat építenének Debrecen és Nagyvárad között

Debrecen, Nagyvárad- Az eddiginél szorosabbra fűzi a kulturális és egyéb jellegű együttműködést Nagyvárad és Debrecen- derült ki azon a sajtótájékoztatón amit csütörtökön a két testvérváros elöljárói tartottak.

Debrecen, Nagyvárad- Az eddiginél szorosabbra fűzi a kulturális és egyéb jellegű együttműködést Nagyvárad és Debrecen- derült ki azon a sajtótájékoztatón amit csütörtökön a két testvérváros elöljárói tartottak.A nagyváradi városháza dísztermében tartott közös sajtótájékoztatón Ovidiu Mureşan alpolgármester bejelentette: folytatni, illetve szorosabbá szeretnék tenni a Debrecen és Várad között az elmúlt években kibontakozott együttműködést, egyfajta kulturális híd megépítése a cél a két testvérváros között. Az eddigi közös rendezvények közül a legismertebbek a virágkarneválok és a képzőművészeti vándorkiállítások, melyek hátterét képezik majd egyéb projekteknek is, például a filharmóniák közötti kapcsolatot is erősítenék.

Emellett ahogy szerdán a cívisváros képviselői népszerűsítették Váradon a Debrecenben zajló eseményeket, ugyanezt fogják tenni Várad vezetői is Debrecenben a váradi programokkal. Ezek közül a legközelebbi az a turisztikai vásár, melynek március 22-23-án fognak szervezni a partiumi megyeszékhelyen, magyarországi cégeknek a részvételével is.

Somogyi Béla debreceni alpolgármester kifejtette: a két testváros közötti együttműködés megerősítésén kívül azzal a konkrét céllal érkeztek Váradra, hogy népszerűsítsék az ezen a héten kezdődő és április 11-ig tartó Debreceni Tavasz-fesztivál programjait. Arra hívta fel a figyelmet: másfél évtizeddel ezelőtt fogalmazódott meg náluk a kulturális alapú városfejlesztés gondolata, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a művelődéstörténeti értékeket ápoló és támogató politika pozitív hatást gyakorol a gazdasági életre is.

Az elmúlt évek folyamán aztán egyre fontosabb és intenzívebbé váltak a debreceni és a váradi kulturális csoportok, gazdasági szereplők közötti kapcsolatok, olyannyira, hogy ezek most már az önkormányzattól függetlenül is működnek.

Az elöljáró kiemelte, hogy az említett fesztivál eseményeit román nyelven is promoválják a műsorfüzetben, és a kölcsönösség jegyében dolgoznak azon, hogy mindez az interneten is elérhető legyen. Ugyanakkor Debrecennek a kooperációt illető komoly szándékát azzal jelezte, hogy arra hívta fel a figyelmet: akár váradi intézményeknek is készek jogot biztosítani ahhoz, hogy az általuk rendezett események megjelenjenek a www.debrecen.hu felületen.

Csokoládé Napok

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az önkormányzat kiszervezésében több mint 30 program várja majd az érdeklődőket az egy hónapig zajló fesztivál keretében, melyek közül kiemelkedőek a hosszú hétvégén kínált színes és változatos rendezvényen. Március 16-17-én az I. Debreceni Csokoládé Napokkal csábítják az embereket, melynek helyszíne a Kölcsey Központ. Jelentős programok lesznek virágvasárnap is, március 27-én pedig a Főnix csarnokban a Magyar Fesztivál Balett előadása tekinthető meg: a Mózes, avagy a Tízparancsolat című produkció koreográfusa és művészeti vezetője Markó Iván.

Pad Zoltán, a Debreceni Kodály Kórus vezető karnagya elismerően szólt a Nagyváradi Állami Filharmónia tevékenységéről. Megtudtuk tőle, hogy közösen készülnek Verdi születésének 200 évfordulója megünneplésére: a Quattro pezzi sacri című énekkari művet nagycsütörtökön este fél 8 órától mutatják be az Aranybika Bartók termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!